Județul Cluj este cunoscut, pe lângă altele, pentru evenimentele culturale care au loc în fiecare an. Fie că vorbim despre Untold, Electric Castle, TIFF sau spectacole culturale, acestea reușesc să ilustreze energia și efervescența întregului județ.

 

În 2023 vor avea loc multe spectacole, concerte, proiecții, și multe altele. Aici este o listă cu 10 cele mai interesante evenimente care vor avea loc în Cluj în acest an:

Untold Festival 

Untold-ul este un eveniment care deja nu mai are nevoie de introducere. Cel mai mare eveniment muzical din România transformă în fiecare vară centrul orașului, mai exact Cluj Arena, într-un tărâm cu magic. Acesta reușește să adune anual un număr semnificativ de spectatori din toate colțurile Europei, care rămân impresionați de experiența festivalieră, dar și de numeroasele  obiective turistice din Cluj-Napoca pe care le vizitează.

Organizatorii festivalului au anunțat deja că cea de-a șaptea ediție a festivalului va avea loc între 3 și 6 august 2023. Așadar, iubitorii de muzică și de distracție, vor dori să fie la Cluj în august.

Jazz In The Park

În ultimii 10 ani, muzica jazz, blues, folk și clasică și-au dat  întâlnire la Jazz in the Park. Un festival verde, dedicat relaxării, prieteniei și muzicii live nu putea să lipsească dintr-un oraș multicultural precum este Cluj-Napoca.

1-3 septembrie 2023. Aceasta este perioada în care se va desfășura cea de-a XI-a ediție Jazz in the Park, în Parcul Etnografic. Așadar, iubitorii de muzică bună, hamace, iarbă verde și târguri de carte trebuie să experimenteze cel puțin o dată atmosfera a acestui festival.

Translivania International Film Festival (TIFF)

Pasionații de cinematografie sunt invitați în fiecare an la TIFF, cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România. În cadrul fiecărei ediții, organizatorii surprind participanții cu o selecție remarcabilă de filme, dar și cu o mare varietate de evenimente și activități, precum seminarii, ateliere, conferințe și concerte.

De-a lungul anilor, TIFF a demonstrat cu fiecare ocazie că face parte dintre cele mai bine organizate festivaluri din Cluj, chiar din întreaga țară. Ediția din 2023 va avea  loc între 16 și 25 iunie.

Electric Castle

În fiecare vară, Castelul Banffy din Bonțida, prinde viață pentru câteva zile datorită festivalului Electric Castle. Evenimentul se află de lista celor mai iubite festivaluri din Cluj, îmbinând o mare varietate de stiluri muzicale, începând de la muzica electronică și până la reggae, rock, indie, hip hop, trap și nu numai. 

Datorită Electric Castle, dar și a Fundației Transylvania Trust, Castelul Banffy a fost în mare parte restaurat și readus în atenția amatorilor de turism.

Zilele Culturale Maghiare

Multiculturalitatea județului se reflectă foarte bine în acest eveniment. Începând cu anul 2010, Cluj-Napoca găzduiește anual Zilele Culturale Maghiare, invitând publicul să se bucure de numeroase activități și evenimente speciale, ce au loc în locații precum Piața Unirii, Muzeul Etnografic, Castelul Banffy, etc.

Concerte, lansări de carte, dansuri tradiționale, competiții sportive, degustări de vin, proiecții, jocuri medievale. Acestea sunt câteva dintre sutele de activități care pot fi regăsite în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din 2023.

Street Food Festival

În anul 2016, a luat naștere Street Food Festival, unul dintre cele mai delicioase festivaluri din Cluj-Napoca. Timp de câteva zile pe an, fenomenul Street Food Festival ajunge în orașul din Inima Transilvaniei, iar miresmele îmbietoare ale numeroaselor preparate pun stăpânire pe oraș. Participanții sunt așteptați să se delecteze cu cele mai gustoase delicatese, meniuri de degustare și băuturi.

Adepții gusturilor bune sunt așteptați la  Street Food Festival, pentru o experiență culinară inedită, acompaniată de muzică live și alte activități distractive.

Toamna Culturală Clujeană

Filarmonica de Stat Transilvania găzduiește, anual, Festivalul Internațional de Muzică Clasică, „Toamna Muzicală Clujeană”. Cu o vechime în peisajul evenimentelor clujene de peste 50 de ani, Toamna Muzicală Clujeană este unul dintre cele mai longevive festivaluri din Cluj. Iubitorii muzicii clasice sunt așteptați, în fiecare toamnă la Cluj-Napoca, pentru a se bucura de o ofertă muzicală eclectică.

Târgul de toamnă de la Negreni

An de an, în cel de-al doilea weekend al lunii octombrie, localitatea Negreni se transformă în raiul colecționarilor și al negustorilor. Cel mai mare și vechi târg din Transilvania se bucură de o mare popularitate, având chiar și oaspeți din Ungaria și Europa de Vest.

Cei interesați de interesat de haine, încălțăminte sau de diverse antichități, cu siguranță vor găsi aici ceva care să îi atragă. Arta negoțului este cea mai de preț calitate la Târgul de toamnă de la Negreni. 

Zilele Municipiului Cluj-Napoca

Clujenii din toate colțurile județului, și nu numai, sunt așteptați în fiecare an la Zilele Clujului, unul dintre cele mai importante festivaluri din Cluj. Pe întreaga perioadă a evenimentului, municipiul Cluj-Napoca poartă straie de sărbătoare, găzduind concerte, parade, expoziții și multe alte activități și spectacole.

Smida Jazz Festival

Smida Jazz Festival face parte din acele festivaluri din Cluj care te invită la o escapadă în natură, pe ritmuri de jazz contemporan. Un eveniment inedit, unde relaxarea și starea de sublim sunt principalele stări de spirit, pentru iubitorii de natură și muzică bună.

Sursa: ClujTourism

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here