protectia copilului
protectia copilului

Consiliul Județean Cluj dorește să reducă cheltuielile din cadrul Protecției Copilului Cluj, pe fondul impasului economic cauzat de pandemia COVID-19.

Consiliul Județean Cluj a lansat un anunț de achiziție directă privind servicii de consultanță de specialitate pentru evaluare asupra economicității, eficienței și eficacității cu care Direcția Generală de Asistență și Protecție a Copilului (DGASPC) Cluj utilizează resursele publice pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite. De asemenea, vor fi formulate propuneri de eficientizare a activității entității publice aflate în subordinea forului administrativ județean.

DGASPC este o instituție publică finanțată din bugetul local al Județului Cluj și are în componența sa un număr de:

  • 17 centre pentru copii
  • 11 centre pentru adulți
  • aproximativ de 1.000 de beneficiari, din care circa 500 de copii și 500 adulți

De asemenea, conform ultimei organigrame aprobate, DGASPC Cluj are un număr total de 1.329 de posturi, din care 166 pentru aparatul de specialitate, 700 pentru centrele de copii, respectiv 463 pentru centrele de adulți.

Potrivit CJ Cluj, pentru funcționarea Direcției – cheltuieli de personal, cheltuieli cu bunuri și servicii, cheltuieli de funcționare etc. – în bugetul local al județului pe anul curent au fost alocați 141.565.000 de lei,  puțin peste o treime (36%) din secțiunea de funcționare a bugetului local.

Pandemia a afectat bugetul Județului Cluj, motiv pentru care Consiliul Județean vrea să diminueze cheltuielile la DGASPC

„Având în vedere impactul major asupra mediului economic, cu influențe asupra încasărilor bugetului general propriu al Județului Cluj și mai ales asupra fluxului de numerar, previziunea încasărilor la bugetul local al județului pentru perioada următoare, ponderea foarte mare a cheltuielilor pentru funcționarea DGASPC Cluj în bugetul de funcționare a județului, este absolut necesară efectuarea unei evaluări în vederea eficientizării activității”, este notat în caietul de sarcini.

Consiliul Județean urmează să cheltuie 130.000 de lei pentru diminuarea costurilor.

Valoarea totală estimată a contractului se ridică la 130.000 de lei (fără TVA), din bugetul propriu. Scopul evaluării fiind diminuarea costurilor, respectiv creșterea eficienței utilizării resurselor financiare, materiale și umane. Evaluarea va sta la baza fundamentării bugetului DGASPC Cluj pentru anul 2021, arată Consiliul Județean. Potrivit caietului de sarcini, ofertele pot fi depuse până marți, 17 noiembrie 2020, ora 23:30.

„Se vor formula propuneri de eficientizare a activității entității publice, de creștere a eficienței utilizării resurselor, economicitate prin minimizarea costului resurselor alocate pentru atingerea rezultatelor estimate, cu analiză detaliată a impactului financiar”, se mai arată în caietul de sarcini. Se impun, printre altele, analiza modului de organizare DGASPC sau analiza modului de stabilire și urmărire a sumelor ce constituie venit la bugetul local al județului.

Reamintim în acest context că, Daniel Tămas, șeful DGASPC Cluj, a fost destituit din funcție.

Curtea de Apel a decis la începutul lunii octombrie că eliberarea sa din funcție în 2017 a fost legală. Tămaș a acumulat o experiență de peste 20 de ani în cadrul Direcției, însă a intrat în conflict cu Alin Tise, președintele Consiliului Județean Cluj. Cel din urmă a cerut în repetate rânduri demisia lui Daniel Tămaș. Acutala rensponsabilă DGASPC Cluj a rămas Nicoleta Molnar.

Pentru mai multe știri despre Județul Cluj, apasă aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here