Articol realizat de către Alina Petric și Constantin Moldovan

Fostul director al Teatrului de Păpuși “Puck” din Cluj-Napoca, actorul Emanuel Petran, a protestat astăzi împotriva demiterii sale din poziția de director al instituției, în urma unei evaluări trucate, conform spuselor acestuia.

 

În fața Curții de Apel Cluj, Petran a purtat două pancarte cu inscripțiile: “Justiția nu trebuie să fie o anexă a politicului!”, respectiv “Tișe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire” .

 

Totul a început în luna mai 2021, când Petran a obținut o notă sub 9 la evaluarea pe care i-a făcut-o comisia desemnată de Consiliul Județean Cluj, instituția căreia îi este subordonat Teatrul de Păpuși “Puck”.

 

Considerând că evaluarea a fost nelegală, Petran a acționat în judecată Consiliul Județean și a obținut câștig de cauză în primă instanță. Acesta este nemulțumit de faptul ca instanța ar amâna aplicarea deciziei definitive a Curții de Apel Oradea.

 

“Am ajuns în instanță cu multe procese. Instanțele, ori, foarte clar, refuză să pună în aplicare o hotărâre definitivă a Curții de Apel Oradea, ori, deși legea nu prevede dacă acel lucru se poate face expres sau nu, întotdeauna judecă lucrurile ca și cum nu s-ar putea face, ajutând politicul întotdeauna”, a declarat Emanuel Petran pentru  reporterii POV21 Cluj.

 

În luna mai a anului 2022, Petran a făcut greva foamei timp de 24 de zile în semn de protest, la un an după decizia demiterii sale. Atunci, el declara pentru ,,Adevărul” faptul că demiterea sa a venit în urma unei campanii împotriva sa, pornită în vara anului 2020, campanie care a avut ca subiect principal refuzul său de a accepta o donație din fondul Guvernului Ungariei – Bethlen Gabor.

„O asociaţie numită „Apropo” a venit şi a discutat cu mine despre un proiect pe fondurile Bethlen Gabor. Actorul Urmanczi Eugen este angajatul teatrului şi preşedintele acestei asociaţii. După o discuţie prealabilă, eu, teoretic, am fost de acord şi am solicitat un proiect transparent” ;

Preşedintele asociaţiei mi-a zis că o să doneze teatrului o sumă de bani din fondurile Bethlen Gabor. Eu nu am înţeles cum o să doneze această sumă de bani din moment ce teatrul apare partener la Budapesta, pe fondurile Bethlen Gabor, dar eu nu am semnat niciun contract în acest sens” ; .

„Oficial, proiectul era în valoare de 43.000 de euro, iar Asociaţia „Apropo” făcea o donaţie infimă. Ce se întâmpla dacă peste câţiva ani venea Curtea de Conturi şi întreba: „Unde sunt acei bani?”, explica Emanuel Petran pentru ,,Adevărul” în luna mai 2022.

 

Fostul director al Teatrului de Păpuși ,,Puck” a mai explicat pentru POV21 Cluj faptul că ceea ce a pățit el se poate întâmpla oricărui cetățean, acesta protestând, defapt împotriva unui anumit tip de gândire : ,, Defapt, eu protestez pentru că mie mi-se întâmplă pe viu ceea ce se întâmplă în România, la o scară foarte mare și dacă nu vom lua atitudine și nu le vom stopa, toată lumea va pății ca mine, și nu va mai putea face nimic. Eu protestez, defapt, împotriva unui tip de gândire,a unui fel de a acționa al clasei politice, în sensul în care deși este aleasă de noi, clasa politică devine o formă de conducere care se moștenește, ceea ce nu mi-se pare normal deloc.” , concluzionând : “De ce justiția ajută politicul? Care-i scopul? Asta înseamnă uciderea libertăților oamenilor, persoanelor ca mine, ca dumneavoastră, ca orcine. Dacă nu se va întâmpla nimic, într-un an nici nu voi mai putea sta aici, mă vor lua și mă vor băga direct la zdup, fără să mai poată face cineva nimic.”

Video cu o parte din declarațiile lui Emanuel Petran :

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here