UMF Cluj poate fi mândru de savanții săi, finaliști la prima ediție a Galei Cercetării Românești. Premiul special „excelență în cercetare la nivel mondial” a fost oferit unui absolvent al universității. 

Gala Cercetării Românești premiază realizările savanților români, atât din țară cât și din Diaspora. Prima ediție a acestui eveniment a avut loc pe 31 ianuarie, la Ateneul Român. 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj a fost reprezentată de rectorul prof. dr. Anca Dana Buzoianu și prorectorul prof. dr. Carmen Mihu. Finaliști la categoriile „Cercetători cu experiență”, respectiv „Tineri cercetători” au fost prof. dr. Cecilia Cristea și dr. Ciprian Tomuleasa. 

Cel mai tânăr cercetător al UMF, finalist la Gala Cercetării

Ciprian Tomuleasa, finalist al Galei Cercetării; este medic și cercetător la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Conform declarațiilor sale pentru monitorulcj.ro, a adunat de-a lungul anilor rezultate deosebite:

„Training-ul meu include cercetarea postdoctorală la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA; precum și o parte din rezidențiat la MD Anderson Cancer Center în Houston. Sunt cel mai tânăr conducător de doctorat în medicină din România, am publicat peste 180 de articole internaționale, majoritatea în quartila Q1, am indice Hirch de 30 și am coordonat peste 15 granturi naționale și internaționale. Am colaborat cu universități de prestigiu din: Europa, Statele Unite, Israel, Japonia și China; incluzând cu laureatul Premiului Nobel pentru Chimie 2004 – profesorul Aaron Ciechanover; dar și cu profesorul Gabriel Ghiaur, din Statele Unite.”

 „Prin selecția în Gală am reprezentat cu drag și mândrie Universitatea de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațieganu» din Cluj-Napoca, o instituție ce mi-a oferit atât diploma de medic, cât și cea de doctor în medicină și astfel mi-a permis să îmi urmez visele”, a adăugat cercetătorul.

Profesori ai UMF Cluj, finaliști în cadrul Galei

La categoria „Cercetători cu experiență”, a participat din partea UMF Cluj prof. dr. Ceciliea Cristea: „Împreună cu ceilalți patru colegi – Mihaela Tertiș, Bogdan Feier, Andreea Ilioaia Cernat și Oana Hosu – am aplicat la aceste premii. Nu am crezut că vom ajunge în finală pentru că suntem un grup de cercetare relativ mic. Pe lângă noi, cei cinci permanenți, mai avem încă 11 doctoranzi și un cercetător post-doctorand”. Echipa se axează pe cercetare pe dispozitive analitice rapide, biosenzori pentru analiză medicală, analiză de mediu și pentru controlul calității alimentelor.

 „Facem parte din consorții internaționale cu grupuri de cercetători recunoscuți din străinătate în care încercăm să dezvoltăm senzori electrochimici și senzori optici, dispozitive analitice de detecție rapidă a drogurilor, a bacteriilor patogene din probe de mediu și din alimente: pește și fructe de mare. Norocul nostru este că suntem în aceste consorții pentru că ne-au adus la punctul în care putem să implementăm în curând în scenarii reale aceste dispozitive pe care le dezvoltăm. Acum suntem la faza în care le validăm la partenerii din străinătate. Vom trece de la un nivel tehnologic, de la un TRL 4-5, în unele proiecte, până la TRL 8 – adică să putem propune spre comercializare dispozitivele pe care noi le dezvoltăm în acest moment”, a explicat dr. Cristea.

Excelența unui absolvent UMF, premiată la Gala Cercetării

Premiul special „Excelență la nivel mondial” a mers la Sergiu Pașca, absolvent al Universității „Iuliu Hațieganu”. În prezent acesta este cercetător la Universitatea Stanford, instituția făcând publice ultimul studiu al acestuia. Sergiu Pașca a condus un studiu în SUA prin care au fost implantați neuroni umani la șoareci pentru a studia tulburări psihiatrice complicate. 

Născut la Cluj-Napoca, Paşca a manifestat un interes deosebit faţă de chimie, încă de la o vârstă fragedă şi şi-a amenajat primul laborator ştiinţific la vârsta de 11 ani în subsolul casei părinţilor săi. În ultimul an de liceu a câştigat un premiu la Olimpiada naţională de chimie, obţinând astfel o bursă şi dreptul de a se înscrie la orice facultate dorea din ţara noastră. În 2001, s-a înscris la UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

În acelaşi timp, a studiat electrofiziologia la Institutul Max Plack pentru Cercetări în domeniul Creierului din Frankfurt. A finalizat studiile la medicină în 2007 și s-a înscris la studii post-doctorale la Universitatea Stanford în 2009. Acolo a dezvoltat metode pentru a obţine neuroni din celule stem pluripotente induse (iPSC), cu scopul de a identifica fenotipurile celulare asociate unor maladii cerebrale, precum Sindromul Timothy şi Sindromul Dravet.

 

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here