Pe 23 noiembrie, a intrat în vigoare interdicția privind consumul, dar și vânzarea produselor din tutun încălzit, care face parte din Planul european pentru a combate cancerul.

 

Din 23 octombrie 2023 vor dispărea cu totul produsele din tutun încălzit aromatizat.

 

Statele membre ale Uniunii Europene au timp opt luni pentru a implementa interdicția în legislația națională, iar apoi urmând trei luni de tranziție, în care să se epuizeze toate stocurile.

 

Interdicția vine ca răspuns la creșterea foarte mare a vânzărilor de produse din tutun încălzit. În anul 2018, în Europa s-au vândut 924 milioane de astfel de țigări , iar în 2020, 19,7 miliarde, conform Comisiei Europene.

 

Produsele de acest tip permit consumatorilor să fumeze un tip de țigări care funcționează la o temperatură mai joasă față de cele clasice. Prin acest mod, nivelul de toxine prezent este mai scăzut.

 

Aceste produse sunt, totuși, nocive pentru sănătatea consumatorului, datorită chimicalelor care cancerul, precum nicotina sau tutunul.

 

Planul european are ca obiectiv scăderea procentului de populație fumătoare la sub 5%, până în 2040.

 

  • „Tutunul cauzează 90% din cancerele pulmonare […] Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele dăunătoare ale acestor produse, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de o << generație fără tutun>>” , a declarat comisara pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyiriakides.

 

Sursă: Comisia Europeană, Gen,Știri, Politico

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here