În această perioadă, toată lumea necesită să își desfășoare munca de acasă datorită pandemiei, iar cei mai solicitați sunt cadrele didactice și elevii. Și ținând cont de volumul mare de cunoștințe și materie ce necesită a fi transmise și recepționate, timpul pentru a se mai prepara mâncare este unul foarte limitat (iar asta doar dacă nu aveți norocul de a avea rude sau membri ai familiei care să vă pregătească mâncarea în locul vostru).
Astfel, pentru a evita mersul la McDonald’s sau a comanda mâncare gata făcută, vă ilustrăm mai jos câteva preparate ușor de realizat și rapid, fiind și consistente și hrănitoare.
1.Piept de pui cu salată de pătrunjel
Ingrediente:
- o jumătate mare de piept de pui
- o ceașcă mică de cușcuș și o ceașcă mică de apă
- o legătură de pătrunjel
- o ceapă mică
- 2 roșii mici
- un castravete mic
- puțin unt
- sare și piper
- ulei și oțet
Cușcușul se prepară conform instrucțiunilor de pe ambalaj. În cazul acestuia pe care îl am eu, se amestecă același volum de cușcuș cu un volum identic de apă fiartă cu sare (o ceașcă și o ceașcă). Se amestecă continuu 1 minut până apa se absoarbe bine, altfel bobițele se lipesc între ele. Îl dăm deoparte.
Tăiem toate legumele cubulețe de dimensiuni egale. Le transferăm într-un bol.
Tăiem mărunt și pătrunjelul. Îl adăugăm peste legume.
Adăugați și cușcuș. Cât puneți depinde de voi. Puteți să-l folosiți pe tot sau doar jumătate. Garnitura este gata.
La pieptul de pui întâi tăiem inert fileul. Apoi feliem pe grosime, încet, fără grabă.
Luați o pungă de plastic și tăiați-i baza și una din laterale. Puneți bucățile de pui în ea. Loviți doar părțile mai groase.
Puneți o tigaie pe foc mediu și lăsați-o să se încingă. Apoi puneți 2-3 linguri de ulei în ea, și plasați pieptul de pui. Nu aglomerați tigaia. În funcție de mărimea vasului vostru, puneți una sau două bucăți de carne, atât. Dacă puneți totul deodată, carnea nu mai prinde crustă, ci doar fierbe în suc propriu, așa că mai bine prăjiți în două tranșe.
După ce ați scos pieptul de pui ca să îi dați gust și să îl mențineți suculent, trebuie să îl ungeți cu o feliuță mică de unt.
Puneți sare, piper dacă vreți, și serviți, alături de salata de pătrunjel cu cușcuș.
2.Salată cu șuncă
Ingrediente:
- 2-3 roșii mici sau o roșie mare
- un castravete mic
- un ardel gras verde
- o ceapă mică
- un ou
- o felie de șuncă presată
- o felie de brânză telemea
- opțional puțin pătrunjel*
- sare, ulei și oțet pentru dres salata
Mai întâi trebuie să fierbeți un ou tare, lăsându-l să fiarbă 10-11 minute.
Între timp, feliați legumele după placul vostru. Apoi le adunați pe toate într-un bol.
Brânza si șunca tăiați-le cubulețe, nu foarte mari. Adăugați-le și pe ele la salată.
Puneți si puțin pătrunjel dacă aveți.
După ce a trecut timpul de fierbere, scoateți oul într-o cană cu apă rece, apoi îl curățați de coajă, îl tăiați sferturi și îl adăugați la salată.
Dregeți salata cu sare ulei si oțet după gustul vostru.
3.Paste cremoase cu sos de brânză
Ingrediente:
- o cană de paste mici, adică aproximativ 100 g
- o cană plină de lapte (250 ml)
- brânză telemea, aproximativ 100 g
- puțin unt
- opțional puțin zahăr
Pentru această rețetă, eu folosesc mini fusilli care fierb în 3 minute. Puteți folosi si melci spiralați cu fierbere normală de 7-8 minute, dar în acest caz trebuie să folosiți în plus încă o jumătate de cană de lapte, pentru că la o fierbere mai îndelungata se va evapora mai mult lichid.
Dacă vreți să folosiți alte forme de paste, de dimensiuni mai mari, să aveți grijă, deoarece într-o cană vor intra mai puțin de 100 g.
Așadar, punem laptele la fiert, cu focul mic, pentru că el se arde foarte ușor. Când dă în clocot adăugăm pastele și fierbem conform instrucțiunilor de pe pachet, adică în cazul meu 3 minute. Între timp, sfărâmăm bine brânza cu furculița.
Când timpul de fierbere al pastelor aproape a trecut, adăugam brânza, oprim focul și amestecăm până ce se formează un sos cremos.
Mai este nevoie doar de o bucățica mică de unt, și pastele sunt gata de servit.
Poftă bună!