Cluj-Napoca a devenit primul oraș din România care a testat, în condiții reale, un autobuz alimentat cu hidrogen. Această inițiativă de pionierat face parte dintr-un proiect european mai amplu, numit Clean Hydrogen Partnership, în cadrul căruia se desfășoară și proiectul OLGA, ce vizează înlocuirea treptată a mijloacelor de transport public pe bază de motorină cu alternative ecologice cu emisii zero.

Autobuzul inovator a fost prezentat autorităților locale și cetățenilor pe 9 mai 2024, marcând astfel un moment crucial în eforturile municipiului de a adopta tehnologii mai puțin poluante. După debutul său la Cluj-Napoca, campania de testare a continuat în alte țări din regiune, inclusiv Bulgaria, Grecia și Macedonia.

Hidrogenul este stocat în rezervoarele montate pe plafonul autobuzului, fără a afecta confortul pasagerilor. Un aspect esențial al acestei tehnologii este posibilitatea producției durabile a hidrogenului prin electroliza apei, cunoscută sub numele de hidrogen verde, care reprezintă o sursă de energie cu adevărat ecologică.

Succesul testării autobuzului cu hidrogen în Cluj-Napoca a fost posibil datorită eforturilor de colaborare ale partenerilor locali cheie implicați în proiectul OLGA. Municipalitatea Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prin Centrul de Cercetare Aplicată în Mobilitate Electrică, și Aeroportul Cluj au jucat roluri esențiale în promovarea și implementarea soluțiilor de transport sustenabile.

În cadrul proiectului OLGA, acești parteneri contribuie în cadrul pachetului de activități WP 2 – Transport landside, access and multimodal. Sub coordonarea echipei de mobilitate, au participat activ la implementarea testelor și au validat utilizarea autobuzelor cu hidrogen în managementul transferului de pasageri din terminalul aeroportului.

Sursă foto: Foaia Transilvana

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here