Un incendiu a avut loc la secția ATI Piatra-Neamț. Zece persoane au murit, iar medicul de gardă este în stare gravă.

Un incendiu puternic a izbucnit în secția ATI Piatra-Neamț, în jurul orei 19, în urma căruia zece persoane și-au pierdut viața, după cum a afirmat ofițerul de presă al ISU Neamț, Irina Popa.

Potrivit lui Micu, la momentul izbucnirii incendiului, în spital se aflau 400 de pacienți, toți cu Coronavirus.
La ora 20:30 s-a anunțat că opt persoane și-au pierdut viața în urma incendiului de la Spitalul Județean din Piatra-Neamț. Anunțul a fost făcut de Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, care a precizat. „Medicul de gardă are arsuri pe 40% din suprafața corpului, cu 15-20% arsuri de gradul IV pe membre și va fi transferat la Iași”.

Lucian Micu, managerul Spitalului Județean din Piatra-Neamț, a precizat că incendiul a fost stins în jurul orei 20:40. Potrivit celor spuse de acesta, medicul care a suferit arsuri grave, a reușit să evacueze pacienții din salonul alăturat, încercând să îi salveze și pe pacienții din salonul care ardea. În acțiunea sa a fost ajutat de o asistentă care a suferit arsuri la picioare.

Mai târziu, la ora 20:44, ISU a anunțat că numărul persoanelor care au decedat a ajuns la 10, iar medicul de gardă care a încercat să salveze pacienții intubați este într-o stare gravă. Încă șase persoane au fost rănite în incendiu.

Potrivit ISU, mai multe resurse din diferite județe au fost trimise către asistența medicală a celor răniți în incendiu.

La ATI, Spitalul de Urgență din Piatra-Neamț avea două saloane. Opt dintre cele două victime se aflau în salonul în care a izbucnit incendiul, iar celelalte două în salonul alăturat. Arsurile grave pe care le-a suferit medicul de gardă care a încercat să salveze pacienții intubați, au fost provocate după ce combinezonul de protecție pe care îl purta a luat foc.

Primarul din Piatra-Neamț a precizat că la fața locului au ajuns autospeciale de la Iași pentru transportul pacienților: „Sunt asistente și medici care au venit de acasă. Am văzut un domn care își recunoștea mama, a venit la spital după ce a aflat de incendiu”.

Pacienții care au suferit acest șoc vor urma să fie transportați la Spitalul Sf. Spiridon din Iași.

Managerul spitalului, Lucian Micu, a precizat că două dintre cele zece persoane au murit la Unitatea Primiri Urgențe, incendiul neavând legătură cu decesul acestora.

Medicul rănit va fi tratat la Spitalul Floreasca pe când asistenta medicală va fi tratată la Piatra-Neamț, suferind arsuri de gradul I.

„În secția ATI, ai în primul rând curent electric și surse de oxigen, iar oxigenul în contact cu orice sursă de flacără sau cu grăsime explodează”, a precizat Marius Filip.

Marius Filip, directorul Unității de Standarde din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, a declarat, la Digi24, că „nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizați pentru fiecare secție sau serviciu, nu aveau responsabili de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire”.

Pompierii au acționat la stingerea incendiului cu 5 autospeciale de stingere și 1 autoscară.

“Incendiul este în procedură de evaluare și lichidare. Sunt acolo toate echipele de la ISU Neamț (…) Nu se poate intra acolo sus”, a declarat prefectul județului Neamț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here