Sursă fotografie: ScreeningTB

 

Pe durata lunii martie, cabinetul mobil al Institutului de Pneumoftizologie ,,Marius Nasta” va ajunge în opt comune din județul Cluj. Toate persoanele din mediul rural, care au vârsta de peste 18 ani, se pot testa gratuit.

Programul este finanțat cu bani europeni, iar tratamentul pentru această boală este, de asemenea, gratis.

Cu ajutorul radiografiei pulmonare, pacienții pot afla dacă sunt suspecți de tuberculoză, în doar câteva minute, iar în cazul unui rezultat pozitiv, investigațiile continuă.

Prima comună în care a ajuns cabinetul mobil este Florești, unde oamenii au primit cu brațele deschise campania de testare împotriva tuberculozei.

,,Este important să se verifice pentru ei, pentru sănătatea lor. Chiar dacă majoritatea spun că eu nu mă testez, pentru că mă simt bine, sunt sănătos, nu mă doare ceva. Este un virus care poate fi luat din orice mediu. Se transmite cel mai repede prin tuse, prin strănut” spune Abu Hanesh Fady, asistent medical radiolog.

În 2021, în România au fost raportate 40 de cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori, fiind pe primul loc în UE la numărul de bolnavi de tuberculoză, conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Puține persoane merg la doctor, și chiar dacă sunt depistați pozitiv cu boala, nu mulți urmează tratamentul.

Dacă boala este diagnosticată la timp, poate fi tratată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here