Studenții de la Facutlatea de Biologie și Geologie din cadrul UBB Cluj au organizat și participat la a IV-a ediție a conferinței denumite ,,Cercul de Citologie”, miercuri, 10 mai, la Centrul de Microscopie Electronică al facultății de pe Strada Clinicilor.

 

Prezentarea a fost realizată de studenții Grecu Silviu-Andrei (Biologie) și Faur Mihai Ucu (Biochimie), ambii fiind studenți în anul 1. Cei doi au abordat subiectul bacterifagelor. Bacteriofagele (cunoscute sub denumirea de ,,fage”) sunt microorganismele care pot distruge bacteriile, termenul fiind introdus de către bacteriologul canadian Felix d’Herelle în 1917.

Cei doi au prezentat de ce sunt importante bacteriofagele în viața noastră de zi cu zi, și ce aplicație au acestea, de ce infecțiile virale nu se tratează cu antibiotice și diferența dintre viruși și bacterii.

Bacteriofagele au fost folosite, în trecut, pentru a trata ulcere venoase  la nivelul piciorului sau pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Acestea pot fi folosite în mai multe domenii, precum cel medical (distrugerea bacteriilor rezistente la antibiotice sau combaterea armelor biologice) industrial (industria alimentară) sau ecologic (studiul evoluționismului și reglajul numeric al populației bacteriene).

Cele mai importante principii pentru care trebuie continuat studiul amănunțit asupra bacteriofagelor, conform prezentării studenților, sunt: studiul principiilor evoluției și a ecologiei, tratarea infecțiilor și bolilor cauzate de bacterii și posibile noi metode de conservare a alimentelor.

În concluzie, cei consideră subiectul bacteriofagelor ca fiind unul de viitor, trebuind un studiu mai amânunțit asupra acestei teme.

Conferința se află la a IV-a ediție, fiind organizat de către studenții Facultății de Biologie și Geologie (FBG) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Prima ediție a avut loc în anul 2022. Facultatea mai organizează și alte evenimente pentru studenți, profesori și alți pasionați de biologie și geologie, precum Conferința de Miercuri, care are loc o dată la două săptămâni, în ziua de miercuri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here