Drept Ioan Rus

Am citit articolele postate de domnul avocat Florentin Tuca în legătură cu cazul lui Robert Rosu. Sunt profund dezamăgit de gestionarea cazului din partea autorităților, deoarece  cred că am idealizat ideea de justiție și că am refuzat să văd adevărul despre societatea bolnavă în care trăim.

Este un atac grav asupra principiului statului de drept!

Subliniez că este un principiu, deoarece așa și rămâne; doar ceva „incorporal” care ține mai mult de domeniul moralității. Este doar un principiu care sună bine în teorie, dar care este foarte greu de implementat în „viața reală.”

Sunt student la Drept în anul 1 la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai. O facultate care prin excelență cultivă principiile democrației în mințile viitorilor juriști.

Deși sunt doar în anul 1 primul semestru, pot spune că profesorii mi-au insuflat principii puternice, pe care aparent unii juriști au ajuns să le uite în timpul exercitării profesiei.

O profesoară de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai ne-a învățat, printre altele, că orice decizie pe care o luăm trebuie să fie foarte bine fundamentată, deoarece poate afecta viața unui om. Uneori, nu ne dăm seama de efectele deciziilor noastre și acționăm fără a măsura, atât cât trebuie, toți factorii înainte de luarea efectivă a unei decizii.

Citind postările domnului avocat Florentin Tuca m-am speriat. M-am speriat, deoarece exact ca un copil care descoperă că Moș Crăciun nu există, am realizat și eu că democrația, principiul statului de drept și principiul prezumției de nevinovăție s-ar putea sa fie o… Fata Morgana a dreptului.

La ce se poate gândi un student la Drept, viitor jurist atunci când citește fraze de genul:

„Calmați-vă, domn’ avocat, domnu’ procuror o sa vină când o să vă luăm pe dumneavoastră… Nu vă mai agitați așa…”

Ce profesie juridică pot să îmi aleg ca să pot evita această situație? Chiar sunt invitat să părăsesc țara? Democrația, principiul statului de drept și principiul prezumției de nevinovăție sunt fezabile în România? Sau sunt doar principii destinate exclusiv scopului didactic?

Mă  sperie gândul că pot să îmi termin facultatea, să ajung avocat și după să mor cu dreptatea în mâini.

Vă rog să vă gandiți că lumea vă privește. Dumneavoastră ca juriști trebuie să inspirați și să expirați încredere și justitie.

Deși la nivel de anul 1 nu pot deține foarte multe informații juridice, totuși pot să îmi dau seama, întelegând principiile de baza ale dreptului că nu este bine să abuzăm de poziția noastră cu scopul de a îndeplini ordine .

Recomand juriștilor sau chiar tuturor cetățenilor să ia decizii cu simțul răspunderii, deoarece aceste decizii de cele mai multe ori afectează și alte persoane în feluri nebănuite.

După cum reiese de mai sus, au fost efecte directe și efecte indirecte la gestionarea  cazului lui Robert Roșu.

Efectele directe au fost efectele care s-au răsfrânt asupra persoanelor cercetate și anchetate în cazul mai sus menționat. Persoane care au avut de suferit de pe urma unor abuzuri de putere din partea „cavalerilor” care trebuie să apere justiția și principiile sale.

Efectele indirecte sunt acelea ca gestionarea precară a cazului care a format o pată neagră (încă o pată neagră) asupra reputației justiției și care mie nu poate să îmi sădească în minte numai frică în legătură cu viitoarea mea profesie juridică.

Vreau un viitor unde să pot profesa în pace și un viitor în care să nu îmi fie frică de cenzură. Un viitor în care pot rămâne în țară si să profesez cu drag si mândrie.

 

 

Încă student la Drept, posibil viitor jurist:

Rus Ioan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here