Studenții vor beneficia de reduceri de până la 75% la: muzee; concerte; spectacole de teatru; operă; baze sportive publice și film. Reducerile se vor stabili în funcție de bugetele aprobate de stat. 

Decizia a fost luată joi de Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor în urma dezbaterii proiectului legii învăţământului superior.

„Studenţii beneficiază de tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, la bazele sportive publice precum şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice, în limita bugetelor aprobate”, se arată în amendamentul adoptat.

Un alt amendament adoptat prevede ca fiecare instituție de învățământ superior trebuie să realizeze un sistem de aplicare și monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului.

„Asociaţiile studenţilor pot prezenta un raport anual privind respectarea codului, care este public pe site-ul instituţiei. Raportul se dezbate în prima şedinţă a senatului universitar sau a consiliului facultăţii de la începerea anului universitar, după caz, universitatea sau facultatea fiind obligate să publice, pe site-ul propriu, raportul realizat de asociaţiile studenţilor, precum şi măsurile asumate pentru remedierea eventualelor deficienţe identificate”. 

Statul poate să sprijine instituțiile de învățământ superior particulare și confesional acreditate. Autoritățile locale pot oferi stimulente anumitor categorii de studenți, pentru a pregăti specialiști potriviți pieței muncii. 

Alte decizii luate pentru studenți

Conform Comisiei pentru învățământ, studenții pot parcurge doi ani universitari în unul singur, exceptând ultimul an universitar. Domeniile care nu sunt incluse în această decizie sunt:medico-farmaceutice, militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională.

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here