Sursă fotografie: Cluj.com

 

Zeci de mii de clujeni s-au mutat, în ultimii ani, din Cluj-Napoca, în localitățile limitrofe, precum Florești, Apahida sau Baciu. Un motiv pentru această mutare îl reprezintă, printre altele, prețul apartamentelor și chiriilor din oraș, Clujul fiind considerat cel mai scump oraș din România.

 

Cluj-Napoca, alături de București și Timișoara se află în top 3 al orașelor mari din România care au înregistrat cele mai mari scăderi de populație, raportat la 2011. Dacă la recensământul din 2011, Clujul era al doilea oraș al țării, cu o populație de 324.576 de locuitori, în 12 ani a pierdut peste 37.000 de locuitori.

Conform recensământului din 2021, Clujul a rămas pe locul 2, după București, însă populația sa a scăzut la 286.598 de locuitori. În acest număr sunt incluși incluși zeci de mii de oameni care locuiesc în Cluj fără a avea forme legale și nici o bună parte din cei circa 100.000 de studenți, care ar face probabil ca orașul să aibă o populație de circa 400.000 de locuitori.

Sociologii consideră că de vină pentru acest exod dinspre Cluj-Napoca spre localitățile din apropiere, din Zona Metropolitană Cluj, ar fi în primul rând prețurile foarte mari. Clujul este, din multe puncte de vedere, cel mai scump oraș din România, iar proprietățile imobiliare costă mai mult decât în multe orașe similare din Vest. 

Primarul orașului, Emil Boc, a spus că este o soluție pentru ca cei peste 37.000 de oameni să se întoarcă, indirect, în Cluj. Lor li s-ar adăuga lți zeci de mii de oameni, condiția fiind unirea Clujului  cu localități precum Florești (cea mai mare comună a țării, care are o populație de aproape 60.000 de locuitori), Apahida, Baciu, dar și altele. 

Întrebat la Radio Napoca de ce întârzie această reformă, Boc a dat vina pe lipsa reformei administrative din România, însă a dat asigurări că momentul în care Cluj-Napoca va ,,înghiți” localitățile limitrofe nu este departe.

„Nu am făcut asta pentru că nu există reformă administrativă. Ultima reformă administrativă a fost în 1968, nimeni nu a avut curajul să o ducă mai departe și să o actualizeze. Sunt convins că va veni și un asemenea moment. Eu spun că nu e departe. Până atunci însă noi facem unire de jos în sus. Noi pregătim unirea Clujului cu Florești, cu Baciu și cu tot ce e în preajmă prin proiectele comune pe care le avem: transport în comun pentru toată lumea, coridor pe malul Someșului din Gilău până-n Apahida, facem tren metropolitan, facem centură etc”, Emil Boc, la Radio Napoca.

În timp ce populația din Cluj-Napoca a scăzut, cea din Zona Metropolitană, respectiv localitățile limitrofe, precum Florești, Apahida sau Baciu, a crescut.

Cea mai mare comună a țării, Florești, a stabilit un record național și a ajuns să aibă o populație de 52.735 persoane, cu 29.922 mai mult decât în 2011. Neoficial, Floreștiul ar putea să aibă o populație de peste 70.000 de locuitori, având în vedere că foarte mulți locuiesc și acolo fără forme legale.

Creșteri pe linie au avut și Apahida, comună care are acum o populație rezidentă de 17.239 persoane, cu 6.554 mai mult decât în 2011 și Baciu – 13.922 de persoane, cu 3.605 mai mult decât în 2011. Comunele Florești și Apahida ocupă primele două poziții înregistrând creșteri de 231,2%, respectiv de 161,3% față de 2011. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here