Miercuri, peste 15.000 de sindicaliști vor protesta pe străzile Bucureștiului, mărșăluind din Piața Victoriei. 

Participanții vor porni la ora 11:00 din Piața Victoriei, până în fața Palatului Parlamentului. Acțiunea a fost organizată de trei federații sindicate din Educație. Scopul este atragerea atenției asupra problemelor cu care se confruntă sistemul, în special angajații: personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, reprezintă drepturile și interesele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ. 

Ce își doresc sindicaliștii de la guvern?

Câteva dintre solicitările acestora vizează majorarea salariilor personalului didactic. Se cere ca salariul profesorului debutant să fie egal cu salariul mediu brut pe economie. Întregul personal să fie salarizat în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic. Orele suplimentare să fie plătite personalului nedidactic și auxiliar. 

Alte cerințe vizează acordarea sporurilor pentru condiții de muncă și respectarea drepturilor din legislația aflată în vigoare (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat).

S-a pus accent și pe o mai mare investiție în tot ce înseamnă sistemul de educație, din partea statului. Aplicația EduSal să fie înlocuită cu un program de salarizare administrat de Ministerul Educației. 

Sindicaliștii au în vizor o grevă generală

Dacă problemele din Educație nu vor fi rezolvate, liderii sindicatelor au în vizor un referendum. Acesta ar putea provoca o grevă generală. Protestele lor au început încă din luna aprilie, când în perioada 25-26 aprilie au pichetat sediul Guvernului. 

 

 

 

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here