Școlile ar trebui redeschise pe data de 1 ianuarie, însă acest lucru nu poate fi realizat din cauza situației epidemiologice. Ministrul Educației a confirmat că învățământul primar și grădinițele sunt prioritizate.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a confirmat că trebuie să se ia o decizie împreună cu specialiști în domeniul epidemiologic pentru ca a vedea dacă  există posibilitatea ca școlile se redeschid la data de 11 ianuarie.

„În Educație pot spune că avem o serie de urgențe. Urgențe care țin în primul rând de modul în care vom reuși să deschidem școlile cât mai repede posibil din perspectiva epidemiologică, începând fie și gradual cu grădinițele și învățământul primar, continuând cu învățământul gimnazial, liceal și universitar. Am prioritizat deja grădinițele și învățământul primar. Ne dorim acest lucru.

Trebuie să ținem seama de evoluția mai ales a acestei noi forme pe care a căpătat-o virusul, care din păcate are în centrul atenției tocmai copiii. Să vedem cum procedează și alte state, trebuie să ne consultăm cu cei care au competență să se pronunțe asupra perspectivei epidemiologice și toate acestea din dorința de a redeschide cât mai curând școlile. Știm, ele ar trebui deschise după calendar pe 11 ianuarie, semestrul al II-lea începe pe 8 februarie, asta este o urgență zero”, a fost cele declarate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a specificat faptul că sistemul de educație este cel mai mare sistem de tip public, iar în această perioadă, alături de sistemul de sănătate cele două au plătit cele mai mari costuri.

Sorin Cîmpeanu a precizat că: „Sistemul de educație cuprinde peste 3 milioane de elevi, peste 500 de mii de studenți, sute de mii de cadre didactice și personal didactic auxiliar, fiecare dintre noi avem copii care sunt elevi sau studenți, fiecare dintre noi avem legătură cu sistemul de educație. Este cel mai mare sistem public din orice țară. Este sistemul, care alături de sistemul de sănătate, a plătit cele mai mari costuri în această perioadă, cu totul specifică, a pandemiei”,.

Cu „mandatul pe masă” la stabilirea bugetului pentru Educație.

Noul ministru a mai spus că acum se va discuta viitorul buget al Educației.

A menționat că el așteaptă cu „mandatul pe masă”, lăsând de înțeles ideea demisionării din funcție, dacă nu există fonduri necesare pentru îndeplinirea promisiunilor din programul de guvernare.

„O altă urgență este construcția bugetului, pentru că așa cum am declarat ieri, declar și astăzi și voi declara în fiecare zi, perioada mea ca ministru al Educației va fi cu mandatul pe masă. În fiecare zi. Pentru educație trebuie resurse. Îți trebuie resurse financiare cu care să poți să atragi și să motivezi resursa umană. Educație fără profesori nu se poate face, trebuie să înțelegem asta.

Îți trebuie resurse pentru infrastructură și pentru acces la internet, pentru a diminua gradul de inechitate existent în sistemul de educație românesc. Pentru toate aceste lucruri îți trebuie resurse financiare.

Vedeți că despre resurse financiare se discută încă de pe acum, construim bugetul. Chiar dacă este mai târziu, din cauza alegerilor parlamentare nu s-a putut începe mai devreme, dar acum alegerile parlamentare au fost, guvern avem, e cazul să ne concentrăm ca prioritate pe când se deschid școlile și ce buget va avea Educația. Astea sunt urgențele.

Peste urgențe trebuie să răspundem unor probleme precum concursuri naționale, precum noul curriculum la liceu, constat că nu avem planurile cadru pentru liceu aprobate în momentul în care vorbim. Nu este vina cuiva, trebuie să înțelegem lucrurile așa cum au fost”, a mai spus Cîmpeanu.

Vacanța aceasta de iarnă se încheie pe data de 10 ianuriare 2021, iar de pe 11 ianuarie elevii vor începe școala. Durata va fi de încă trei săptămâni până la încheierea semestrului I. După care îi mai urmează o vacanță intersemestrială care începe pe 30 ianuarie și se termină pe 7 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here