Planurile-cadru de învățământ pentru liceu urmează să se modifice, conform proiectului pornit de Ministerul Educației. 

Conform documentului postat pe Edupedu.ro; fizica, chimia, biologia și geografia nu mai apar în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a. Elevii vizați sunt cei de la specializările matematică-informatică și științe ale naturii.

Momentan, documentul rămâne la nivel de proiect, urmând să fie modificat în Monitorul Oficial. În clasa a IX-a se va studia geografia generală, iar în clasa a X-a educație pentru mediu. În clasele a XI-a și a XII-a, fizica, chimia și biologia, rămân la alegerera elevului de a fi studiate. 

Matematica, chimia, fizica, biologia și informatica urmează a fi studiate în funcție de interesul elevilor pentru viitoarea lor carieră. Elevii de ani terminali vor putea opta pentru o oră în care să se pregătească pentru universitate. 

Asupra Istoriei urmează a se face următoarele modificări:

  • clasele a IX-a și clasa a X-a vor studia Istoria universală;
  • clasa XI – Istoria secolului XX cu studiu pe 2 teme principale: Holocaustul și Comunismului;
  • clasa XII – Istorie legată de specialitatea profilului – ex: Istoria muzicii, Istoria artei, Istoria științei și tehnicii, Istoria sportului, Istoria dansului, Istoria bisericii, Istoria culturii. Toate temele includ referiri la istoria României.

Elevii ce nu doresc să studieze Religia, vor putea studia disciplina „Perspective globale”, fiind organizată în paralel. Sportul va avea dedicat 2 ore: 1 pentru formarea competențelor generale și 1 destinată jocului de echipă.

Logica și psihologia cad de pe lista disciplinelor de Bacalaureat

Elevii nu vor mai studia logica și psihologia și nici nu mai apar pe lista disciplinelor socio-umane. Acest lucru le elimină din examenul de Bacalaureat. 

Astfel, la profilul teoretic, disciplinele socio-umane sunt următoarele:

clasa IX – sociologie;
clasa X – educație financiară și antreprenorială;
clasa XI – filosofie / gândire critică / etică.

Fostul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu a anunțat anul trecut că elevii vor avea adaptări ale curiculumului, dacă vor dori performanțe la o materie anume.

 

 

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here