Începând de luni, 10 iunie 2024, Cheile Turzii devin centrul pregătirii salvatorilor montani din România. A doua ediție a Stagiului Național de Salvare din Mari Pereți aduce împreună salvatori din toată țara pentru un program intensiv de perfecționare organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Anul acesta, succesul primei ediții a dus la o dublare a numărului de participanți. Pentru a acomoda toți salvatorii montani interesați, organizatorii au planificat două module identice, desfășurate pe parcursul a două săptămâni consecutive. Circa 50 de salvatori montani din toată țara vor participa la aceste stagii, sub îndrumarea a 12 instructori experimentați ai Școlii Naționale Salvamont.

Despre stagiu

Stagiul este structurat în două capitole majore: salvarea din pereții înalți și salvarea accidentaților din traseele de Via Ferrata, instructorii din cadrul Școlii Naționale Salvamont au pregătit diverse scenarii și tehnici de salvare, printre care:

  • Salvarea din perete la o singură lansare: metode de acces, fixare a amarajelor, pregătirea și preluarea victimei, lansare și elevare cu un salvator sau cu doi salvatori pe bucla reglabilă,
  • Salvarea din pereți mari: tehnici de acces, acordare a primului ajutor, transport vertical, fixarea amarajelor și preluarea tărgii în regrupări intermediare, salvarea din „negativ” și realizarea liniilor independente pe verticală pentru retragerea salvatorilor,
  • Salvarea din traseele de Via Ferrata: proceduri de acces, acordare a primului ajutor și transport al accidentatului, particularități în cazul mai multor victime și retragerea acestora de pe traseele de Via Ferrata.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a subliniat că organizarea stagiului de către Salvamont este extrem de benefică, iar exercițiile sunt esențiale pentru intervenții eficiente și precise, în beneficiul iubitorilor de munte și natură.

Sursă foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here