Organizația „Salvați Copii” a echipat 45 de unități medicale, din 28 de județe ale țării, cu echipamente medicale moderne. Secțiile vizate au fost cele de neonatologie, terapie intensivă neonatală, și obstetrică-ginecologie.

În achiziționarea celor peste 170 de echipamente medicale au fost investiți 1 milion de euro. Suma a provenit din programul „Împreună din prima zi”, în colaborare cu fundaţia OMV Petrom. Peste 20.000 de nou-născuți vor primi îngrijire de specialitate, fapt ce va reduce rata mortalității infantile pe teritoriul țării. 

Secțiile de neonatologie au primit cel mai mare sprijin și următoarele echipamente: 

  • ecografe, ce vor identifica diferite malformații și vor ajuta la intervenția timpurie din timpul sarcinii;
  • incubatoare, cu control termic precis și blendere de oxigen;
  • stimulator resuscitare nou-născut; pulsoximetre şi videolaringoscop. 
  • sisteme avansate de ventilaţie și dispozitive de monitorizare;

Conform declarațiilor celor de Salvați Copii, Spitalul Municipal din Gherla urmează a primi sprijin, în urma programelor realizate de organizație. 

Proiectul actual a susținut maternitățile de grad 1 și 2 în funcție de solicitările primite de la unitățile medicale. Primim multe solicitări de la spitalele din țară și ne dorim să ajungem peste tot unde este nevoie. 

Pentru Organizația Salvați Copiii este foarte importantă susținerea partenerilor dar și a persoanelor fizice, doar cu sprijinul lor am reușit să dotăm, în cei 13 ani ai Programului Național de Reducere a Mortalității Infantile în România, 107 unități medicale din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.” 

România, în topul ratei mortalității infantile

În urma datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene, din anul 2021, România ocupă locul 2 la capitolul mortalității infantile. 

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Astfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii.”

Pe primul loc la rata mortalității infantile se află Bulgaria, urmată de România și Slovacia. La polul opus, cea mai mică rata a mortalității infantile se regăsește Suedia, Finlanda și Slovenia. 

 

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here