Pe 25 octombrie, Rishi Sunak a fost ales în funcția de prim-ministru al Marii Britanii, după un vot în interiorul Partidului Conservator, succedând-o la conducerea partidului și a țării pe Liz Truss, care a rezistat numai 44 de zile la reședința cu numărul 10 de pe Downing Street.

 

În vârstă de 42 de ani, Sunak este cel mai tânăr prim-ministru britanic de la contele Liverpool încoace, fiind și primul lider al executivului britanic cu origini indiene, părinții săi fiind imigranți indieni din Africa, tatăl din Kenya, iar mama din Tanzania. Acesta s-a născut la Southampton în sudul Angliei, fiind absolvent în studii de filosofie, politică și economie la Universitatea Oxford, ulterior făcând un masterat de economie în California, la Universitatea Stanford, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Akshata, fiica miliardarului indian Narayana Murthy, fondatorul companiei Infosys.

 

Înainte de a intra în politică, Sunak a lucrat în sectorul financiar, inclusiv pentru compania Goldman Sachs. În 2015 este ales deputat al Partidului Conservator în circumscripția Richmond , comitatul Yorkshire , din nord-estul Angliei. A îndeplinit funcția de ministru adjunct, responsabil cu administrația locală (2018-2019), ministru adjunct al finanțelor (2019-2020) și ministru al finanțelor (2020-2022). În 2016, Rishi Sunak a susținut ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

Sunak este considerat unul dintre cei mai bogați premieri britanici din toate timpurile, averea sa fiind mai mare decât cea a Regelui Charles al III-lea, el împreună cu soția sa având o avere ce se ridică până la 730 de milioane de lire sterline.

 

Misiunea noului locatar din 10 Downing Street este una dificilă, Marea Britanie confruntându-se cu cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani, criza energetică provocată de conflictul din Ucraina, dar și de turbulențele de pe piețele financiare.

 

Sursa : G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here