Clujul se menține în topul ierarhiei naționale a Bacalaureatului. 87,2% din elevii de clasa 12 din județ au promovat examenul maturității. 

Județul Cluj ocupă al doilea loc în țară, după Brăila, referitoare la rata de promovabilitate la Bacalaureatului, cu 87,20%. Cele două județe sunt urmate de Iași, cu 85,20%, Brașov-84,80%, Galați-84,20%, Bacău-83,80% și Alba-83.80%. 

În această sesiune a examenului național de Bacalaureat au promovat 3.483 de candidați, dintr-un total de 4.199 de elevi prezenți. 119 de candidați sunt din promoțiile anterioare. 

La nivelul Clujului, situația tinerilor ce au luat note de 10 la examen este următoarea:

  • 23 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;
  • 19 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura maternă;
  • 227 au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică/ Istorie);
  • 155 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.

„Afișarea primelor rezultate obţinute de elevii judeţului Cluj la Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023, ne-a adus satisfacție și bucuria de a vedea munca constantă, desfășurată pe parcursul anilor de liceu, încununată de succes. Vă felicit, dragi absolvenți ai claselor a XII-a, pentru că ați avut încredere în voi, fiind convinși că ceea ce ați realizat până acum înseamnă enorm pentru reușita în viață, fie că vorbim de parcursul academic, sau de încadrarea pe piața muncii. Ați dovedit, dragi absolvenți, că Examenul de Bacalaureat a fost adevăratul examen de maturitate, că sunteți pregătiți pentru confruntarea cu viaţa…Așadar, mult succes mai departe”, a transmis Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj. 

Contestațiile pot fi depuse azi, în intervalul orar 12:00–18:00 sau pot fi transmise prin mijloace electronice, pe adresele afișate la avizierul centrului de examen. Candidații declară că au luat la cunoștiință că nota acordată ca urmare a contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Pe data de 7 iulie se vor afișa rezultatele finale. Pentru ca examenul de Bacalaureat să fie promovat trebuie să se îndeplinească următoarele condiții:

  • recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5.00 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6.00 (cel puțin).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here