Recentul masacru care a avut loc în Serbia, unde un elev de 13 ani a intrat într-o școală din Belgrad, omorând 9 persoane și rănind altele 7, a stărnit reacții puternice și în România, iar Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-o intervenție la Digi24, a spus că un astfel de eveniment poate avea loc și în țara noastră.

El a spus că Serbia are o cultură similară cu cea a României, motiv și pentru care reacția în societății românești la această tragedie a fost mai virulentă: ,,Vedem Serbia într-o cultură similară cu a noastră, de aceea suntem mai reactivi și mai șocați de ceea ce se întâmplă. În Serbia se întâmplă ce se întâmplă și în România. Serbia se află într-o stare de emancipare, unde instituțiile sunt slăbite.”

Daniel David mai spune că datorită instituțiilor slabe din ambele țări, astfel de evenimente nefericite se pot întâmpla: ,,Când vii pe fondul unor instituții slabe, încă neconstruite după standarde moderne, apar astfel de lucruri. În toată lumea apar astfel de situații, important e la ce nivel le ținem și, foarte important, ce facem ca modalitate de reacție atunci când apar în general, în lume. Mi se pare că societățile democratice sunt bolnave în momentul acesta. E o boală foarte gravă, iar boala e mult mai gravă în România, în Europa centrală și de est.”

De altfel, rectorul a mai spus că și în România se pot produce astfel de evenimete, autoritățile și societatea trebuind să se axeze mai mult pe prevenție, iar în cazul în care chiar se întâmplă, reacțiile să poată să minimizeze consecințele: ,,Ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România, nu trebuie să trăim într-o iluzie. Important e cum ne comportăm pentru a preveni astfel de lucruri, sau dacă Doamne ferește apar, să avem reacții care să minimizeze consecințele. Când ai acces la arme… și la noi foarte mulți au acces la arme de vânătoare, când copiii nu mai au toleranță la frustrare, nu mai există diferența între a fi asertiv și a fi agresiv”.

David mai menționează faptul că parinții au un rol esențial în faza de prevenție, prin a seziza problemele care pot duce la un comportament extrem din partea copiilor. Specialiștii ar putea, de asemenea conform lui David, să ajute în această fază, prin verificări medicale periodice ale copiilor.

Școala are și ea un rol extrem de important în a preveni astfel de comportamente, prin a menține violența la un nivel cât mai scăzut, a mai spus rectorul UBB. El a mai spus și că, în acest moment, școlile din România nu sunt pregătite să gestioneze astfel de situații: ,,Copilul trebuie să înțeleagă valorile școlii. Nu putem vorbi de nivelul 0 de violență, important e să o ținem la nivel minim cu mijloc adecvat de prevenție. Școala românească nu e pregătită pentru astfel de fenomene. În România, schimbarea ne-a prins pe un fond educațional foarte scăzut, cu analfabetism funcțional și nivel de abandon școlar la nivel foarte ridicat. Nu suntem ca celelalte țări unde democrația se îmbolnăvește, la noi boala e mai severă. Elementul cheie e deficitul în zona de educație. Educație e antidot la zona de manipulare, de fake-news. Dacă nu ne trezim, nu doar noi, și țările vestice, mișcarea va fi spre o zonă de anarhie. Democrația trebuie să conștientizeze riscurile și problemele și să se reîntoarcă cu măsuri prin care să își prezerve poziția în societate. Nu cred că e un sistem mai bun ca democrația vestică, dar în marile țări la care ne raportăm sunt lucruri care ne-au îngrozit.”, a mai declarat Daniel David.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here