Radu Chiriță măsuri

Renumitul avocat Radu Chiriță a explicat noile măsuri luate în urma hotărârii HG nr. 348 publicată în M. Of nr. 308/26.03.2021.

„1. De când şi până când se aplică noile măsuri?

HG intră în vigoare de la data publicării ei, adică de astăzi 26 martie 2021 dar la art. 5 din document ni se spune că stabilirea măsurilor ce vor fi aplicabile se va face în maxim 48 de ore de la atingerea unuia din pragurile de incidenţă cumulată a cazurilor. Pe scurt,  de duminică măsurile aplicabile se vor vedea într-o hotărâre de consiliu judeţean pentru situaţii de urgenţă. Până când? Tot la art. 5 ni se spune că se iau pentru 14 zile şi că se vor reevalua la final dar HG 348 completează HG 293 care e în vigoare până la mijlocul lui aprilie (după care cu o marjă de eroare de 0,00001% se prelungeşte încă 1 lună). Pe scurt, până în 10 aprilie sigur se aplică şi probabil se vor prelungi.

În continuare nu vom prezenta toate măsurile de diminuare a impactului de risc din HG 293 (ultima prin care a fost prelungită starea de alertă) ci doar cele care au suferit modificări prin HG 348.

2. Ce nu avem voie să facem în funcţie de incidenţa cumulată? Cum se calculează incidenţa cumulată?

a. Incidenţă cumulată sub 4/o mie de persoane –  cazul fericit

În cazul fericit de mai sus nu se modifică nimic, respectiv rămân în vigoare restricţiile de noapte dintre 22,00 – 5,00 şi textul spune aşa:

în toate localităţile se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22,00-5,00, cu următoarele excepţii:

a)         deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b)         deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c)         deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d)         deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

b. Incidenţă cumulată între 4/o mie de persoane – 7,5/o mie de persoane – cazul mai puţin fericit:

În acest caz în weekend – vineri, sâmbătă şi duminică – există interdicţia de circulaţie în afara locuinţei cu excepţiile de mai sus dar în intervalul 20,00 – 5,00.

În timpul săptămânii se menţine restricţia între orele 22,00 – 05,00 (Covid doar circulă doar în weekend).

c. Incidenţă cumulată peste 7,5/o mie de persoane – cazul trist:

În acest caz se pare că circulă Covid de la ora 20,00 şi în timpul săptămânii şi în weekend şi nu putem circula în afara locuinţei (cu excepţiile de mai sus), indiferent de ziua săptămânii în intervalul 20,00 – 5,00.

! Ca să putem scăpa de măsuri după ce localitatea unde locuim e încadrată în cazul al doilea sau al treilea e necesar ca după 14 zile incidenţa să scadă sub 3,5/mie, respectiv sub 7/mie. Ne întrebăm care e logica pentru care după 14 zile pragurile de incidenţă cumulată scad cu 0,5/mie, presupunând că există una.

! Ca să putem dovedi că suntem într-una din situaţiile de excepţie de mai sus trebuie să avem la noi a)legitimaţie de serviciu sau b)adeverinţă de la angajator sau c)declaraţie pe proprie răspundere.

! După ce multe persoane (între care şi noi) s-au sesizat cu privire la faptul că datele demografice în raport de care se calculează incidenţa cumulată a cazurilor sunt vechi de 10 ani, adică de la recensământul din 2011, prin noua HG ni se spune că Evidenţa populaţiei va transmite date proaspete cu privire la toate persoanele care au domiciliul sau reşedinţa declarate în fiecare localitate în prima zi lucrătoare a săptămânii la ora 16,00 şi că acestea se vor comunica la STS şi vor reprezenta baza de calcul pentru incidenţă.

3. Ce e închis în continuare? Ce se închide în plus?Când sunt deschise restaurantele şi terasele?

În afară de sănătatea mintală a multora din noi, rămân închise:

  • Peste 3/mie sălile de jocuri, piscinele, locurile de joacă, restaurantele;
  • Peste 4/mie sălile se sport şi fitness – acestea se pot redeschide doar dacă incidenţa cumulară la 14 zile scade sub 3,5/mie (din nou diferenţa inexplicabilă de 0,5)

Restaurantele, terasele, magazinele şi toţi operatorii economici (din cei care mai supravieţuiesc) care desfăşoară activităţi de comerţ sau prestări servicii în spaţii închise sau deschise, se închid la ora 21 în cazul fericit (sub 4/mie).

În cazul mai puţin fericit respectiv între 4 – 7,5/mie se vor închide la ora 18 doar în weekend (vineri, sâmbătă, duminică).

În cazul trist adică peste 7,5/mie se închid în fiecare zi la ora 18.

! Cine poate să rămână deschis indiferent de oră: benzinării, farmacii, livrare la domiciliu, transport de persoane cu autovehicule peste 9 locuri cu tot cu locul şoferului (oare ce se întâmplă cu taxi şi Bolt?), transport de marfă.

! Se mai spune că se va stabili prin ordin al ministerului de resort care va fi gradul de ocupare al spaţiului pentru operatorii economici în funcţie de suprafaţă.

4. Ce facem de Sărbători?

Momentan s-a stabilit că se poate ieşi din casă pentru ritualurile religioase de Pesah din 27-28 martie între orele 18,00-22,00 şi de Paştele Catolic, adică în noaptea dintre 3 şi 4 aprilie în intervalul 20,00 – 2,00. (nu se spune însă dacă atunci se va ieşi sau nu cu declaraţie sau cum se va verifica apartenenţa la o confesiune).”

Articolul integral poate fi citit pe www.chirita-law.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here