Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă Someş S.A. au finalizat cu succes un nou proiect finanțat din fonduri europene, destinat extinderii producției de energie verde din resurse regenerabile. Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de 23.412.104,98 lei (cu TVA), din care 94% au reprezentat fonduri publice nerambursabile, respectiv Fondul de Coeziune (85%) și bugetul de stat (15%).

Acest proiect a inclus proiectarea și construirea a șase centrale electrice sub formă de parcuri fotovoltaice în diverse locații de infrastructură edilitară din județele Cluj și Sălaj, gestionate de operatorul regional.

Proiectul „Instalare centrală electrică fotovoltaică” a permis instalarea de centrale fotovoltaice în următoarele locații: Stația de Epurare Cluj-Napoca (putere instalată: 842,16 kWp), Uzina de Apă sursa Florești (putere instalată: 842,16 kWp), Stația de Captare-Tratare Bologa (putere instalată: 421,08 kWp), Stația de Epurare Dej (putere instalată: 356,95 kWp), Stația de Epurare Gherla (putere instalată: 334,40 kWp) și Stația de Epurare Zalău (putere instalată: 421,08 kWp).

Compania de Apă „Someș” folosește extensiv și alte metode de producere a energiei verzi și regenerabile în infrastructura de apă potabilă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj. Pe lângă microhidrocentrala de la Tarnița, va fi pusă în funcțiune o altă facilitate similară la Stația de tratare a apei de la Gilău, aflată momentan în construcție. De asemenea, în cadrul stațiilor de epurare administrate, compania produce energie electrică și termică prin valorificarea biogazului rezultat din fermentarea nămolurilor de epurare.

Sursă foto: Facebook

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here