Profesorii clujeni împreună cu sute de cadre didactice din țară semnează o scrisoare împotriva modificărilor făcute de ministrul Educației. Modificările prevăd scoaterea disciplinelor umaniste din programa școlară. 

 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a elaborat un plan-cadru ce presupune eliminarea materiilor precum Logica, Psihologia și Filosofia. Programa elevilor de la profilurile uman și real din filiera teoretică fiind radical schimbate. 

Profesorii, cercetătorii cât și universitarii clujeni protestează împotriva acestei schimbări. Aceștia împreuna cu alte sute de cadre didactice adresează o scrisoare deschisă Ministerului Educației cu scopul de a împiedica eliminarea disciplinelor. 

Lipsa acestor discipline, explică cercetătorii, ar duce la scăderea valorilor morale și sociale ale indiviziilor, care vor deveni „o masă de votanți amorfă și docilă la nivel civic”. 

În scrisoarea deschisă semnatarii „solicită „transparență totală” în elaborarea planurilor-cadru pentru liceu și arată că se solidarizează cu demersul Societății de Geografie din România de a afla atât baza legală (ordinul de ministru), cât și componența actuală a „grupurilor de lucru” („experți”).”, conform Monitorul de Cluj

Scrisoarea este semnata de către 8 instituții de învățământ superior și peste 300 de semnături individuale ale cercetărilor și profesorilor din toata țară. 

Instituții ce au semnat scrisoarea sunt: reprezentanți ai Departamentul de Filosofie al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Departamentul de Filosofie Premodernă și Românească al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Departamentul de Filosofie în limba maghiară al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Sursă foto: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here