Examenele naționale își păstrează calendarul, dacă cadrele didactice revin săptămâna viitoare la catedră. „E important ca profesorii să se întoarcă la clasă. Dacă nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri”.

Ligia Deca a declarat că în cazul în care profesorii refuză să revină la catedră, probele vor fi reprogramate. 

„Am reuşit să ţinem sub control calendarul examenelor naţionale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a până pe 9 iunie. Am prelungit, de asemenea, perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat, tot până pe 9 iunie. Asta ne-ar permite să începem în bune condiţii examenul de Bacalaureat, pe data de 12 iunie.

Evaluarea naţională începe pe 19 iunie. Este foarte important, pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor şi să asigurăm cele mai bune condiţii de desfăşurare a examenelor. Astfel, să ne putem întoarce cu toţii în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri – prelungiri de perioadă de înscriere, de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca.

Conform declarațiilor sale, Ministerul Educației a declarat că va susține cauza sindicatelor și angajaților din învățământ în negocierile cu Ministerul Muncii. 

„Ne vom lupta (…) ca profesorii să aibă respectul pe care îl merită şi salarizarea pe care am gândit-o împreună. Ea fiind una decentă şi în formatul de negociere pe contractul colectiv de muncă pe care îl avem aici, la Ministerul Educaţiei. Multe din solicitările pe care dumnealor le au, vizează ore suplimentare, reglarea chestiunilor care ţin de software-ul de salarizare.  Acesta se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral şi pot fi garantate prin aceste documente – contractul colectiv de muncă şi legea salarizării”, a continuat Ministrul Educației.

În clasa a VIII-a, se regăsesc 183.000 elevi, iar de clasa a XII-a, aproximativ 142.000 de elevi. Considerând important ca aceștia să-și încheie studiile, Ligia Deca le cere profesorilor să revină la posturi. Nu este luată în considerare anularea examenelor, decât anularea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here