Sursă fotografie: Milken Institute School of Public Health
Primul proces pe clima din istoria României va avea loc la Cluj-Napoca. Curtea de Apel Cluj a decis să respingă excepțiile ministerelor, care ar fi blocat primul proces pe climă din România, dispunând, astfel, începerea judecății pe fond.
La începutul anului, Comunitatea Declic a deschis primul proces de climă din România, în care Statul Român a fost chemat în judecată. La primul termen de luni, instanţa a respins excepţia lipsei calităţii de interes a Declic şi excepţia prematurităţii solicitării amendării instituţiilor, ridicate de Ministerul Mediului şi Ministerul Energiei.=
Asociaţiile Bankwatch România şi 2Celsius au depus, luni, cereri de intervenție, alăturându-se astfel Asociației Declic în acest demers.
„A venit vremea să analizăm atent cine poartă de fapt răspunderea pentru criza climatică în care ne aflăm. România este pe un ruşinos loc 3 din coadă într-un clasament la nivelul UE privind capacitatea instalată de energie solară şi eoliană pe cap de locuitor, în ciuda potenţialului semnificativ. Practic, între 2016 şi 2021 nu s-a pus în funcţiune nicio nouă capacitate bazată pe aceste surse. Guvernul României, în loc să accelereze aceste soluţii, a oferit ani la rând cecuri în alb marilor poluatori, majoritatea companii de stat, scoţând în evidenţă mai degrabă responsabilitatea individuală a cetăţenilor. Suntem încrezători că acest proces va reechilibra balanţa”, spune Ioana Ciută, preşedintele Bankwatch România.
Litigiile privind schimbările climatice sunt un corp emergent de drept al mediului care utilizează practica juridică în scopul de a penaliza persoanele sau instituțiile care încetinesc procesul de atenuare a schimbărilor climatice prin diverse metode.
Astfel de cadre legale au apărut încă de la începutul anilor 2000, ajutând activiști, care, cu ajutorul avocaților, au crescut eforturile pentru a folosi legile naționale și internaționale în acest proces de atenuare a schimbărilor climatice.