Cele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns în țară, vineri, pe cale terestră. Acestea au trecut prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II și au fost transportate într-o utilitară frigorifică.

De acolo vor fi preluate de către șeful DSU, Raed Arafat, dar și de șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.  Primele doze de vaccin vor fi depozitate la Institutul medico-militar Cantacuzino, urmând să fie distribuite în cele 10 spitale aflate în prima linie a luptei împotriva COVID-19, relatează AGERPRES. Primele doze au fost transportate de la fabrica Pfizer din Belgia și au ajuns aproape în toate țările UE, urmând ca în ianuarie, România să primească peste o sută de mii de doze de vaccin pe săptămână.

„Este un moment istoric, pentru că omenirea a găsit o soluție împotriva coronavirusului,  iar Uniunea Europeană nu își dezamăgește cetățenii.”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Vaccinarea va începe duminică, 27 decembrie, concomitent în toate țările UE. Cele 10.000 de doze vor fi folosite pentru imunizarea medicilor și personalului de terapie intensivă din spitalele Covid, relatează Biziday.

Coordonatorul luptei împotriva pandemiei a menționat: „Pentru noi vaccinul este o speranță, dar asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat. Să nu uităm de purtarea măștii și de măsurile de distanțare fizică. Acesta este un început, dar de azi lucrăm pe două fronturi- frontul de combatere a virusului și cel împotriva răspândirii lui.”

Unde vor ajunge primele doze de vaccine alocate României?

  1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
  2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“
  3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera)
  4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca
  5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța
  6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova
  7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
  8. Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare
  9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava
  10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara).

 

Mai multe informații despre vaccinare se găsesc pe platform națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19:  Platforma națională de informare despre vaccinarea COVID-19 (gov.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here