Prima ediție a marșului „Împreună pentru siguranța femeilor”

Astăzi, 23 octombrie 2022, a avut loc în Piața Unirii, municipiul Cluj-Napoca, prima ediție a marșului „Împreună pentru siguranța femeilor”. Acesta a fost organizat de Centrul Filia împreună cu Feminism România, Asociația Anais, E-Romnja și PATRIR. Primăria Cluj-Napoca a fost parteneră în organizarea acestui eveniment.

Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor” s-a organizat pentru prima dată în București, în anul 2014. La scurt timp s-a extins și în alte orașe din țară, precum: Brașov, Iași și Timișoara.

Scopul marșului este de a aduce în actualitate subiectul de agresiune asupra femeilor și de a încuraja dialogul asupra acestuia. Multe persoane preferă să nu vorbească despre această temă, în special în mediul rural, unde se pleacă capul în fața violenței. De exemplu, la nivel național numărul cazurilor de violență domestică este unul îngrijorător, până în prezent fiind emise 7331 de ordine de protecție.

În jurul orei 12, toți cei dornici de a susține această cauză, s-au adunat în Piața Unirii, după care au pornit de-a lungul Bulevardului Eroilor. Au participat în jur de 300 persoane a căror glasuri au rostit la unison: „Vrem siguranță pe stradă și în casă”; „Liberi, liberi și puternici.”; „Solidaritate, să ne unim cu toții”; „My body, my choice”; „Stop the violence”.

Mesajele oamenilor au fost diverse, unii susțineau libertate pentru persoanele de etnie sau a persoanelor transexuale. Alții în schimb își doreau siguranță, libertate și dreptul de a face ceea ce vor cu propriul corp.

Participanții au declarat că doresc să atragă atenția autorităților asupra drepturilor femeilor, deoarece sunt încălcate. Consideră că acest eveniment poate pune bazele unei schimbări în societate. Ei cred că astfel vor atrage atenția altor persoane și că împreună vor putea face dreptate celor nevinovați.

Marșul s-a desfășurat într-un mod pașnic, fără probleme, atrăgând persoane din toate categoriile de vârstă. Organizatorii îl consideră ca fiind un eveniment reușit, având certitudinea că în anii următori numărul celor prezenți va fi mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here