Vicepreședintele ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) Zoltan Nagy-Bege, a declarat că facturile de gaz ar putea scădea începând cu aprilie 2023. 

Producția internă de gaze acoperă mai mult din consumul populației, față de anul trecut, iar tarifele internaționale sunt în scădere. Datorită acestora, prețul la gaze ar putea fi sub cel plafonat, de 31 de bani pe metru cub. 

În primăvara anului trecut, gazele din producția internă au ajuns la prețul plafonat de 150 de lei pe mwh pentru furnizori. Însă, pentru consumatorii casnici, a fost plafonat la 31 de bani pe kwh, adică 310 lei pe mwh, cu toate taxele incluse. 

„Având în vedere că anul trecut, în martie, când a apărut ordonanța 27, o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț. Aceste prețuri mai mari decât acele de 150 de lei/MWh prevăzute în ordonanță, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru producătorii de energie termică. Coșul prețului de gaz a fost diferit.

În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. În plus, dacă ne uităm la prețurile din piața europeană de gaze, vedem că prețurile sunt mai mici decât în urmă cu un an. A devenit un lucru aproape obișnuit în ultimele două luni să vedem prețuri în jur de 50 de euro/MWh. Asta este mult, dacă comparăm cu prețurile de acum trei ani, dar este la jumătate dacă ne comparăm cu prețurile de acum un an.

Toate aceste lucruri pot duce un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27 (plafoanele maxime de preț, de 0,31 sau 0,37 lei/kWh- n.r.)”, a declarat vicepreședintele ANRE, potrivit economica.net.

Prețul final va fi decis însă de producători, 60% din factură fiind prețul gazului, iar restul tarife și taxe. Astfel odată cu scăderea prețului gazului, furnizorii vor reduce și ei facturile.

 

 

Sursă: stiridecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here