𝗣𝗿𝗲𝘀𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 Județean 𝗖𝗹𝘂𝗷 𝗮 𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗼𝗿𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗰𝘁𝘂𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗺𝗮𝗻𝗱𝗮𝘁.
𝗣𝗮𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗻𝗼𝘂-𝗮𝗻𝘂𝗻𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝘇𝗶𝗻𝘁ă 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝗲𝗿𝗲 naționale 𝗮𝗯𝘀𝗼𝗹𝘂𝘁𝗲.

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a prezentat miercuri, 4 noiembrie 2020, în cadrul unei conferințe de presă susținute online, o serie de proiecte prioritare ale actualului mandat la conducerea forului administrativ județean.

𝗔𝗹𝗶𝗻 Tișe, președintele Consiliului Județean:

„𝘈𝘮 𝘱𝘳𝘦𝘻𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵 𝘤𝘭𝘶𝘫𝘦𝘯𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘢𝘤𝘶𝘮, 𝘭𝘢 𝘪𝘯𝘤𝘦𝘱𝘶𝘵𝘶𝘭 𝘶𝘯𝘶𝘪 𝘯𝘰𝘶 𝘥𝘳𝘶𝘮, 𝘤𝘢𝘵𝘦𝘷𝘢 𝘥𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘰𝘳𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪𝘭𝘦 𝘢𝘤𝘵𝘶𝘢𝘭𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘮𝘢𝘯𝘥𝘢𝘵. 𝘈𝘭𝘢𝘵𝘶𝘳𝘪 𝘥𝘦 𝘯𝘶𝘮𝘦𝘳𝘰𝘢𝘴𝘦𝘭𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘪𝘦𝘤𝘵𝘦 𝘢𝘧𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘥𝘦𝘫𝘢 𝘪𝘯 𝘥𝘦𝘳𝘶𝘭𝘢𝘳𝘦, 𝘢𝘮 𝘪𝘯𝘪𝘵𝘪𝘢𝘵 𝘴𝘪 𝘰 𝘴𝘦𝘳𝘪𝘦 𝘥𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘪𝘦𝘤𝘵𝘦 𝘦𝘹𝘵𝘳𝘦𝘮 𝘥𝘦 𝘢𝘮𝘣𝘪𝘵𝘪𝘰𝘢𝘴𝘦, 𝘮𝘶𝘭𝘵𝘦 𝘥𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘦𝘭𝘦 𝘪𝘯 𝘱𝘳𝘦𝘮𝘪𝘦𝘳𝘢 𝘢𝘣𝘴𝘰𝘭𝘶𝘵𝘢 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘵𝘢𝘳𝘢 𝘯𝘰𝘢𝘴𝘵𝘳ă. 𝘗𝘳𝘪𝘯 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘮𝘦𝘥𝘪𝘶𝘭 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘰𝘳𝘢 𝘶𝘳𝘮𝘢𝘳𝘪𝘮 𝘴𝘢𝘵𝘪𝘴𝘧𝘢𝘤𝘦𝘳𝘦𝘢 𝘶𝘯𝘰𝘳 𝘯𝘦𝘷𝘰𝘪 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘦 𝘢𝘭𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘶𝘯𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪𝘪 𝘴𝘪 𝘤𝘳𝘦𝘴𝘵𝘦𝘳𝘦𝘢 𝘤𝘢𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪𝘪 𝘷𝘪𝘦𝘵𝘪𝘪 𝘤𝘭𝘶𝘫𝘦𝘯𝘪𝘭𝘰𝘳.”

Primul dintre proiectele nou-anunțate, “Clujul Milion“, este unic în România și vizează plantarea de către Consiliul Județean Cluj, în baza unui acord de parteneriat deja semnat cu U.S.A.M.V. Cluj, a nu mai puțin de 1.000.000 de arbori, în întreg județul Cluj, în zonele care au cea mai mare nevoie de împădurire. Costurile vor fi minimale, U.S.A.M.V. urmând a furniza gratuit materialul dendrologic.
Un alt proiect anunțat cu acest prilej, “Velo Cluj“, presupune realizarea într-o primă etapă, cu finanțare din bugetul multianual al Consiliului Județean, a 100 de km de piste de biciclete, pe trei trasee principale ce leagă Cluj-Napoca de unele dintre cele mai importante zone turistice ale județului, Cheile Turzii și Muntele Băișorii.

“Toate școlile clujene, racordate la apă, canalizare și internet“ reprezintă un alt proiect prioritar prin intermediul căruia Consiliul Județean urmărește racordarea integrală, în 2021, a tuturor unităților școlare din județ, la aceste utilități indispensabile derulării unui învățământ de calitate. În contextul în care toate școlile și grădinițele din județ dispun deja de apă și toaletă în clădire, se va urmări ca acest procent să fie atins, cu finanțare de la Consiliul Județean și în ceea ce privește accesul la apa potabilă și la internet de mare viteză.
Cel de-al patrulea proiect nou anunțat se referă la crearea în comuna Ciurila, satul Sălicea, a “Centrului Sportiv Metropolitan Cluj“. Urmând a beneficia atât de finanțare de la Compania Națională de Investiții cât și din bugetul Consiliului, prin intermediul proiectului va fi construit, pe o suprafață de 7 ha pusă la dispoziție de Primăria Ciurila, un complex sportiv multifuncțional unic în România și care va dispune de numeroase facilități.
Totodată, președintele Consiliului Județean Cluj a prezentat o serie de alte proiecte prioritare ale mandatului, aflate deja în derulare, indicând stadiul implementării acestora:

1. SPITALUL PEDIATRIC MONOBLOC
După obținerea, prin lege, a terenului de 16,9 ha, a fost semnat protocolul de predare-primire a acestuia iar proiectul a fost inclus în Lista de investiții strategice din domeniul medical și în Planul Regional privind Serviciile de Sănătate. Au fost deja recepționate studiile topografic și cadastral, geotehnic și dendrologic. Concursul de soluții pentru proiectare va fi lansat în cursul lunii ianuarie 2021. Valoarea proiectului este de 120 de milioane de euro, banii urmând a fi solicitați prin Planul Național de Relansare și Reziliență.

2. DRUMURILE JUDEȚENE
Obiectivul forului administrativ județean este acela ca județul Cluj să beneficieze până la finele anului 2021 de 100% drumuri județene reabiliate cu covor asfaltic. În acest sens, anul viitor se va interveni cu covor asfaltic pe cei 225 de km care au mai rămas de realizat. Anterior, în perioada 2016-2020, Consiliul Județean a intervenit pe 934 de kilometri de drumuri județene, dintre care 585 de kilometri au beneficiat de lucrări de întreținere, iar 349 de kilometri de lucrări de modernizare. Valoarea totală a investițiilor în drumurile județene a fost de 121 de milioane de euro, bani proveniți atât din fonduri europene cât și de la bugetul Consiliului Județean. De asemenea, forul administrativ județean are în vedere modernizarea a 10 noi drumuri județene, cu o lungime totală de 144 de kilometri, prin fonduri provenite de la Uniunea Europeană.

3. CENTRUL INTEGRAT DE TRANSPLANT
Cu o valoare de 90 de milioane de euro, Centrul Integrat de Transplant ce urmează să fie edificat la Cluj va fi unic în România și printre extrem de puținele de acest fel din Europa. Pentru realizarea obiectivului, Consiliul Județean a desemnat deja câștigătorul concursului internațional de soluții pentru proiectare. De asemenea, miercuri, 4 noiembrie 2020, a avut loc prima rundă de negocieri pentru încheierea contractului de proiectare, urmând ca în anul 2021 să fie scoasă la licitație execuția lucrărilor.
Durata de realizare a Centrului de Transplant multiorgan va fi de 3 ani.

4. REVITALIZAREA PARCULUI HOIA
Cu o valoare estimată de cca. 59 de milioane de lei, proiectul de revitalizare a Parcului Hoia și de extindere a acestuia de la 12 la 42 de ha a făcut pași importanți în ultima perioadă. După aprobarea PUZ-ului de către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca sunt deja în curs de desfășurare acțiuni de plantare de arbori pe pajiștea est, urmând ca în etapele ulterioare să fie amenajată o barieră vegetală către Tetarom și să fie realizată infrastructura de drumuri, inclusiv alei, piste și parc de biciclete, locuri de joacă și de picnic etc. Totodată, vor fi amenajate un sat de vacanță, un centru pentru vizitatori și o clădire administrativă. Finalizarea proiectului tehnic și scoaterea la licitație a execuției sunt preconizate pentru luna ianuarie 2021. Pentru acest proiect Consiliul Județean va solicita finanțare europeană prin Planul Național de Relansare și Reziliență.

5. PARK & RIDE
În valoare de cca. 62 de milioane de lei, facilitatea ce va fi construită de Consiliul Județean în proximitatea Aeroportului va contribui la decongestionarea traficului în municipiul Cluj-Napoca. Prin intermediul proiectului vor fi create 855 de locuri de parcare pentru autoturisme, o miniautogară pentru 8 autocare, stații de încărcare electrică, dar și o clădire administrativă în cadrul căreia Consiliul Județean intenționează să ofere spații inclusiv pentru desfășurarea activității serviciilor publice de permise și înmatriculări auto și chiar pașapoarte. Încheierea contractului de execuție este preconizată pentru primăvara anului 2021, construcția efectivă fiind estimată a dura 12 luni.

6. TETAROM 5
Eforturile de impulsionare a dezvoltării Zonei Turda-Câmpia Turzii continuă prin edificarea celui de-al 5-lea parc industrial Tetarom. În prezent se află în derulare procedurile care vizează asigurarea infrastructurii de acces în parc prin realizarea conexiunilor la cele mai importante artere rutiere din zona: A3 și DN 15. După ce a fost deja elaborat Planul Urbanistic Zonal, începerea execuției efective este prevăzută a avea loc anul viitor. Pentru derularea proiectului, Consiliul Județean Cluj a aprobat un buget multianual în valoare de 48, 8 milioane de lei.

7. CENTRU DE INOVARE, TESTARE ȘI PROMOVARE
În valoare de cca. 53 de milioane de euro, din care jumătate vor proveni din fonduri europene, deja aprobate, Centrul de Inovare, Testare și Promovare este un alt proiect ambițios al Consiliului Județean care va fi destinat testării autovehiculelor autonome și a tehnologiilor tip „Smart City”. Pentru proiect și-au manifestat deja interesul și susținerea atât Universitatea Tehnică cât și investitori importanți din județ precum Bosch sau Porche.

8. SMART TERRITORY – digitalizarea activității Consiliului Județean Cluj
În vederea debirocratizării administrației și a digitalizării activității, Consiliul Județean derulează un proiect european, în valoare de 3 milioane de euro, care vizează informatizarea serviciilor oferite cetățenilor. În prima etapă, va fi realizat un Atlas Teritorial unde toți cei interesați vor putea să afle în mod interactiv toate informațiile urbanistice corespunzătoare unei anumite parcele, respectiv toate restricțiile și condiționalitățile de construire. De asemenea, va fi realizat un Ghișeu Unic Virtual, prin care se va digitaliza întregul proces de emitere a autorizațiilor de construire, certificatelor de urbanism, avizelor etc. În cea de-a doua etapă, Consiliul Județean urmărește digitalizarea tuturor celorlalte servicii publice oferite, respectiv o interoperabilitate funcțională a datelor gestionate, care vor fi disponibile în format deschis, pentru a putea fi reutilizate de orice persoană interesată. Totodată, arhiva urbanistică a Consiliului Județean va fi digitalizată, sens în care scannerul necesar a fost deja achiziționat.

9. INFRASTRUCTURA DE DEȘEURI
În ceea ce privește definitiva rezolvare a problemei deșeurilor și deplina intrare în normalitate, după darea în folosință a celulei nr. 1 a CMID se află în curs de derulare o serie de proceduri care vizează optimizarea tehnologiilor de selectare și depozitare a deșeurilor, pentru a crește cât mai mult durata de utilizare a celulei numărul 1. În prezent se lucrează la Stația de Tratare Mecano Biologică, perioada preconizată de finalizare fiind luna aprilie 2021.
În perioada următoare Consiliul Județean Cluj va optimiza Stația de Tratare Mecano Biologică conform noilor tehnologii prin realizarea unei stații de sortare, a unei stații de tratare (TMB) cu biouscare și digestie anaerobă. Investițiile vor fi finanțate prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL DEZVOLTARE DURABILĂ 2021 – 2027.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here