Părinții și elevii din județul Cluj au lansat o petiție prin care cer suplimentarea locurilor la liceele teoretice. Concurența pentru intrarea la liceu este atât de mare, încât elevii se tem că ar putea rămâne neclasificați.
Susținătorii petiției subliniază locurile prea puține la liceele teoretice din județ. Aceștia fac apel la autoritățile locale și centrale, pentru a lua măsuri ce ar putea suplimenta numărul de locuri.
„Anual județul Cluj înregistrează, după mun. București, cel mai mare număr de medii mari, la nivel national la examenul pentru Evaluarea Națională: peste nota 8 46.6%, peste 8.50 35.4% și peste 9 21.7% (date MEN/E.N. 2023). Aceștia reprezintă numeric 2310 elevi cu medii peste 8; 1752 peste 8.5; 1073 peste 9. Cohorta este în creștere și mai mult, la populația Cluj-Napoca adăugăm Floreștiul și alte comune limitrofe, în continuă expansiune. Se adună și numărul mare de elevi care vin anual din alte localități/județe ca să învețe aici. Nici nu avem motivele să credem că procentul notelor mari la EN nu se va păstra la aceleași cote.
În aceste condiții, în județul Cluj, și în special în municipiul Cluj-Napoca, există un același număr, insuficient, de locuri la liceele teoretice (cca 2300 în județ, respectiv 1450 în Cluj-Napoca). Acest lucru, cumulat cu faptul că, datorită structurii populației și multilingvismului, o parte semnificativă din locuri sunt alocate pentru învățământul în limba maghiară și clase în limbi străine care necesită probe de aptitudini (lb. germană, engleză, spaniolă), rezultatul este că, anual, un număr foarte mare de copii cu rezultate foarte bune la învățătură să nu aibă șansa de a accede în clasa a IX-a la licee potrivite aptitudinilor lor. Aceștia ajung să aleagă profiluri care nu li se potrivesc, sau să fie repartizați în învățământul tehnologic”, prezintă petiția lansată miercuri.
Inegalitate la liceu pentru absolvenții de gimnaziu?
Locurile puține la licee produc o mare concurență între elevi și chiar discriminare pentru tinerii clujeni. O parte din acești tineri se pierd de pe traseul educațional performant.
Elaboratorii petiției pun accentul pe faptul că în alte județe situația este inversă și că elevii ajung la licee bune cu medii mult mai mici la Evaluarea Națională. Atât elevii cât și părinții solicită ISJ Cluj și MEN suplimentarea numărului de locuri, începând cu acest an.
Sursă: monitorulcj.ro