UPDATE: Agenția de stat a Iranului a negat faptul că Poliția Moralității ar fi fost desființată, conform CNN.

 

Televiziunea „Al-Alam” a transmis că niciun oficial al Iranului nu a spus că Poliția Moralității a fost desființată.

 

Tot agenția de presă de stat a declarat faptul că Procurorul general nu este responsabil pentru supravegherea activității Poliției Moralității.

 

Ne cerem scuze pentru informația eronată.

Articolul inițial:

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a anunțat că Poliția moravurilor a fost desființată de către autorități, a informat duminică agenția de presă Isna, conform site-ului știrileprotv.ro .

 

“Poliția moravurilor nu are nimic de-a face cu justiția și a fost desființată de cei care au creat-o”, a spus oficialul iranian, sâmbătă seara, în orașul Qom.

 

Numeroase manifestări au avut loc în ultimele săptămâni în Iran, după moartea  Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană care a dispărut la trei zile după arestarea ei pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice care obligă în special femeile să poarte vălul.

 

Poliţia moravurilor, cunoscută sub numele de “Gasht-e Ershad” (patrule de îndrumare), a fost creată sub preşedintele ultra-conservator Mahmoud Ahmadinejad, pentru a „răspândi cultura decenţei şi a hijabului”. Primele sale patrule au început în anul 2006.

 

Guvernul iranian începuseră deja modificări ale codului vestimentar impus în țară, solicitând sâmbătă instanțelor și Parlamentului să revizuiască legea privind purtarea obligatorie a vălului.

 

Acest act ar reprezenta o  modalitate de a găsi o ieşire după numeroasele proteste care au avut loc în ultimele săptămâni în ţară, după moartea lui Mahsa Amini, arestată de poliţia moravurilor în septembrie.

Tânăra, în vârstă de 22 de ani, a dispărut la trei zile după arestarea ei pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice, care impune în special femeilor să poarte vălul.

Moartea ei a fost anunţată trei zile mai târziu. Activiştii şi familia ei spun că Mahsa Amini a murit după ce a fost bătută de către agenții  “Gasht-e Ershad”, dar autorităţile au legat moartea ei de probleme de sănătate, pe care părinţii le-au negat.

Sute de oameni au murit în timpul protestelor, demonstrațiile continuând, la aproape trei luni după ce au început.

Conform legii în vigoare din 1983, femeile iraniene şi străine, indiferent de religia lor, trebuie să poarte voal şi haine largi în public.

Sursa : știrileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here