Conform listei publicate de Ministerul Sănătății, din data de 28 decembrie 2022; 42 de spitale din România au trecut prin prima etapă de evaluare, de eligibiltate, pentru a obține finanțare din Planul Național de Redrasare și Reziliență, în cadrul apelului de infrastructură. 

Cele două proiecte ale Consiliului Județean Cluj: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii și Centrul Integrat de Transplant, au primit aviz favorabil în vederea finanțării acestora în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Spitalul Clinic va primi o structură nouă, de tip monobloc și va deveni primul spital public din zona Transilvaniei ce va oferi servicii integrate în pediatrie. 

„Vestea bună pentru clujeni e legată de faptul că cele două obiective medicale strategice au fost declarate eligibile pentru finanțarea prin PNRR. Avansăm cu aceste investiții extrem de importante prin intermediul cărora vom construi, la Cluj, edificii medicale de importanță aparte pentru județul Cluj și pentru întreaga Românie!”, a declarat Alin Tișe.

Modul în care vor arăta cele două unități medicale

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, urmează a fi construit de la zero, pe un teren de circa 17 hectare, în cartierul Borhanci. Spitalul, va avea o structură de tip monobloc și va dispunde de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.

Fondurile față de Centrul de Transplant Multiorgan din Cluj vor cuprinde facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. Acesta va fi unicul din țară și din Europa de sud-est, dispunând de: 264 de paturi pentru spitalizare continuă, 16 paturi pentru spitalizare de zi și 45 de paturi destinate ATI. Vor exista 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitate de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane și un spațiu destinat heliportului.

 

 

Sursă: Ziua de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here