O sesiune extraordinară a examenului de Rezidențiat are loc duminică, 14 mai. 626 de locuri sunt puse la dispoziție pentru cei 962 de candidați. Conform datelor, există numeroase zone din țară aflate într-un mare deficit.

Potrivit declarațiilor Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, sesiunea a fost organizată pentru a ocupa locurile rămase libere în noiembrie. 

„14 mai 2023 este o zi importantă, pentru că Ministerul Sănătăţii organizează o sesiune extraordinară a concursului de rezidenţiat. Concursul va fi derulat în Centrul Universitar Bucureşti, pentru ocuparea locurilor şi posturilor rămase libere, în sesiunea Noiembrie 2022.

Aş vrea să subliniez faptul că, pentru cele 628 locuri şi posturi scoase la concurs s-au înscris 962 de candidaţi. Principalele specialităţi pentru care vor fi acum locuri sunt specialităţi chirurgicale; de exemplu 99 locuri de chirurgie generală, dar şi chirurgie pediatrică, chirurgie vasculară, ortopedie şi traumatologie. Va fi și un număr important de locuri pentru medicina de urgenţă: 93, precum şi locuri de medicină de familie, medicină internă, neonatologie, geriatrie şi gerontologie şi altele.  Specialităţile vor fi alese de candidaţii care vor obţine punctajul de promovabilitate, în ordinea punctajului obţinut”, a declarat președinta CMMB. 

Potrivit opiniei medicului Cătălina Poiană, problema sistemului de sănătate o reprezintă repartiția inegală a personalului medical pe teritoriul țării.

Ce soluții se caută pentru specializările deficitare? 

Dr. Răzvan-Petru Năstasă, preşedintele Societăţii multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi; a declarat că sesiunea din 14 mai este o soluție bună pentru ocuparea locurilor libere rămase în noiembrie. Tot acesta și-a exprimat și opinia asupra locurilor neocupate în medicina de urgență. 

„Cred că trebuie să facem o analiză mai complexă asupra a ceea ce înseamnă să fii medic de urgenţă. Să se analizeze care este programul de lucru, ce-i nemulţumeşte pe medici, ar trebui autorităţile să facă mai multe studii.”

Preşedintele Societăţii Medicilor Rezidenţi spune că un loc de muncă asigurat în domeniul în care s-au pregătit i-ar determina pe mulţi medici să rămână să profeseze în ţară. O altă soluție pentru examenele viitoare, ar fi un număr mai mare de posturi alocat rezidenților. 

 

 

 

Sursă: g4media.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here