Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune împotriva a patru persoane. Este vorba despre doi foști militari, actualmente asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială. Acuzațiile aduse sunt de trafic de influență, iar forma participației penale este autoratul și complicitatea.

 

Detalii ale Cazului

Potrivit ordonanțelor emise de procurori, între martie 2023 și aprilie 2024, cei doi oameni de afaceri și avocatul ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 700.000 euro plus TVA, promițându-i că vor influența magistrații pentru a obține hotărâri favorabile într-un dosar penal. În urma negocierilor, suma a fost redusă la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca plata să se facă în trei tranșe egale. Martorul a plătit deja o sumă parțială de aproximativ 100.000 euro.

Măsuri Dispuse de DNA

Pe perioada controlului judiciar, inculpații trebuie să respecte mai multe obligații, inclusiv interdicția de a părăsi teritoriul României și de a comunica cu persoanele implicate în caz. În caz de nerespectare a acestor obligații, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.

Cauțiunile au fost stabilite la 500.000 lei pentru cei doi oameni de afaceri și avocat, respectiv 150.000 lei pentru al patrulea inculpat. Sumele vor fi consemnate pe numele lor la dispoziția DNA sau prin constituirea unor garanții reale.

Precizări Oficiale

Procurorii au adus la cunoștința inculpaților calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Această etapă a procesului penal are scopul de a administra probatoriul, fără a afecta principiul prezumției de nevinovăție.

 

Sursa foto: EuroNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here