Parkour à la Cluj: Ce fel de tineri vei întâlni prin parcuri?

Pe străduțele Clujului, dar și prin parcuri se pot observa, din când în când, o gașcă de tineri care face câte o schemă de parkour: un salt, o cățărare sau cine știe ce fel de nebunii. Este destul de rar să îi vezi, fiindcă sunt o comunitate foarte mică, iar mulți dintre ei preferă să se antreneze lângă fostele terenuri din cartierul Mănăștur, la intrarea pădurii Făget sau la baza sportivă din cartierul Gheorgheni. Dar din când în când, lumea se mai oprește și pe la JumpingHouse, primul parc de trambuline indoor din Cluj.

Doi dintre acești tineri sunt Victor și Silviu, doi prieteni care s-au cunoscut prin această comunitate și au rămas împreună datorită pasiunii pe care o împărtășesc.

Victor Stegaru are 19 ani și este antrenor la JumpingHouse. Practică parkour și free running de trei ani. Ziua lui începe la ora 7 dimineața, cu niște stretching, pe urmă lucrează cu propria greutate a corpului. În cele mai multe zile se antrenează constant de la ora 14 până la ora 21, cu pauze, bineînțeles. Ajunge acasă la ora 22 și mai face un stretching, un duș, mănâncă ceva și se pune la somn. A doua zi o ia de la capăt. Cel mai tare îl motivează visul lui, pe care vrea să și-l împlinească, indiferent de costuri.

Victor antrenându-se la JumpingHouse.

Victor e un sportiv cu ambiții foarte mari și cu vise îndrăznețe. Așa îl vede mama lui JumpingHouse, Aneta Neagomir, care a decis să facă un pas lateral după 18 ani de lucru în Resurse Umane. L-a cunoscut pe tânărul săltăreț chiar în ziua în care s-a deschis publicului, pentru prima dată, sala. A luat decizia de a-l invita pe Victor în familia JumpingHouse în această vară, cu scopul de a adăuga o atmosferă prietenoasă trambulinelor și pentru a-i încuraja pe clienți să încerce sărituri noi.

În acești trei ani, Victor a contat pe sprijinul celor mai buni prieteni ai lui, Silviu și Attila, dar și pe comunitatea internațională de parkour/freerunning.

Silviu Lesenciuc are 19 ani. Își urmează pasiunile de aproximativ 4 ani. Este motivat de setea de cunoaștere, de evoluție, de tot ceea ce îl înconjoară și are o rutină similară cu cea a lui Victor. Pasiunea lui a luat naștere când a intrat în contact cu „Primitive”, comunitatea clujeană de parkour. Cei de la Primitive învață copii și adulți deopotrivă tainele parkour-ului în aer liber.

Silviu frecventa JumpingHouse pentru a-și perfecționa toate săriturile. De când Victor s-a angajat aici, Silviu se oprește tot mai des.

Silviu antrenându-se la JumpingHouse.

Cei doi s-au cunoscut prin prietenul lor comun, Attila, care i-a ajutat pe amândoi să își perfecționeze săriturile. La întrebarea „Cum îl pot contacta pe acest Attila pentru a-i adresa câteva întrebări?”, băieții s-au înveselit.

-Nu cred că s-ar supăra dacă i-ai scrie, numai că nu îți va răspunde, spuse Victor zâmbind. E plecat în Anglia și bagă filme.

Silviu este o fire veselă, creativă și optimistă. Este foarte deschis spre a încerca lucruri noi și spre cât mai multe aventuri. Parkour-ul i-a dezvoltat latura sa artistică. Prin această formă de exprimare, el a legat multe prietenii, care și-au deschis multe uși. Întrebat ce goal-uri are, Silviu îmi spune că vrea să descopere cât mai multe tricks-uri, care să îi ofere diversitate traseelor lui.

  În parkour vorbim despre libertatea în mișcare și folosirea abilităților fizice într-un mod cât mai creativ.

Activitatea ajută la gestionarea „bubelor” sufletești și poate deveni chiar un stil de viață, spune el. Silviu îndeamnă tinerii care vor să o ia pe același drum să nu se lase descurajați atunci când exersează. Cele mai complicate mișcări nu se pot obține decât prin multă muncă, prin repetiție.

Fiecare trick/flip/mișcare necesită repetiție și mult timp. Pe măsură ce exersați, mintea și corpul vor înțelege mișcarea mai bine. Băieții recomandă cel puțin 100 de repetări pentru fiecare trick/flip. Dacă nu aveți la dispoziție o sală cu cel puțin câteva saltele, încercați să exersați mișcările pe nisip, fân, pământ mai moale sau chiar pe un „covor” de frunze. Niciodată să nu încercați mișcări pe care nu le cunoașteți pe soluri tari, deoarece puteți suferi accidentări care variază între julituri și fracturi. Încălzirea este obligatorie înainte de antrenament!

Zis și făcut! Înainte de a avea acces în sala de la JumpingHouse, Victor a amintit că trebuie ca toată lumea să aibă foarte multă grijă și să respire corect și adânc, pentru ca în caz de șoc, să nu amețească nimeni sau să se creeze o stare de panică.

Atmosfera din sală este foarte prietenoasă. La fel și Victor.
Victor, învățându-i pe cei mai mici să facă un backflip.

Astăzi a învățat niște copii cum să facă un backflip corect într-o groapă astupată de cuburi. În acest timp, Silviu și-a făcut prezența simțită. Toate mamele care au venit să își fotografieze copiii îl urmăreau cu o expresie care amesteca admirația cu șocul. Starea lui de spirit a încurajat mai multă lume să încerce sărituri cât mai îndrăznețe.

La finalul vizitei, Victor a povestit mai multe despre cum s-a apucat el de parkour. Încă de la început a fost sfătuit să își depășească limtele cu fiecare ocazie, să ajungă de la un salt de bază până la cățărat pe clădiri.

-După fiecare antrenament mă simțeam tot mai copleșit de libertatea pe care o simt în timpul săriturilor. Ca să întelegi, în aer nu am probleme, nu am un nume, nu mă gândesc la nimic. Pur și simplu exist.

-Ce le poți transmite celor care vor să urmeze aceleași pasiuni ca tine?

-Tinerilor care se apucă de parkour le urez multă baftă, să bage mare pentru că nu e ușor și nu va fi ușor niciodată. Sportul acesta este un sport unde vezi de toate: fericire, frustrare, transpirație, uneori chiar și sânge, fracturi osoase…cam tot ce îți poți imagina și mai mult. Iar dacă reușești să treci peste aceste lucruri, vei ajunge să primești în schimb împlinire sufletească, fericire și libertate.

„Ce faci tu nu este de viitor. Mai bine te concentrezi pe școală.”

Începutul nu a fost deloc ușor pentru niciunul dintre băieți, indiferent de efortul pe care l-au depus. Nici măcar argumentele solide sau chiar demostrațiile nu i-au salvat de lungile discursuri ale adulților din jurul lor.

Toate aceste vorbe s-au transformat în combustibilul unui motor foarte greu de stins, care s-a încăpățânat să demonstreze cunoscuților că ei se înșală. Și a reușit. În momentul de față, Victor își trăiește visul în fiecare zi la JumpingHouse.

-Și îți mai zic ceva, dacă am reușit eu, poate reuși oricine.

Victor este de cel puțin cinci ori pe săptămână la JumpingHouse, și vă așteaptă pe toți cu o condiție – vizitatorii să își facă acordul de participare înainte să vină. Puteți să îi urmăriți activitatea lui Victor pe instagram: @victor_stegaru , iar activitatea lui Silviu: @silviu.wdrk.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să te oprești și pe la skateri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here