Administrația locală a scos în urma licitației, lucrări pentru modernizarea integrală a Parcului Feroviar.

Primăria Cluj-Napoca a lansat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație privind lucrările de execuție pentru proiectul inititulat „Revitalizare și activare Parcul Feroviarilor”.

Conform anunțului făcut, valoarea totală estimată a contractului se ridică la 43.280.882,27 de lei (peste 8,8 milioane de euro, fără TVA), iar durata de execuție fiind de 22 de luni (aproximativ 2 ani). Municipiul speră la atragerea de fonduri europene, iar ofertele pot fi depuse până pe data de 18 decembrie.

 

Vor fi patru mari obiective de investiții în Parcul Feroviarilor

Proiectul de modernizare a fost câștigat de echipa de arhitecți formată din: Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu şi Anda Gheorghe. În mai 2018, Vlad Sebastian Rusu afirma că Parcul Feroviarilor se va transforma în „Grădina Someșului”.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a precizat că va urma o consultare publică în ceea ce privește redenumirea acestui parcul. În cadrul proiectului sunt cuprinse patru obiective mari.

În primul rand, se va reface această locație pe o suprafață de 53.457 metri pătrați, prin plantarea de arbori și alte tipuri de vegetație, amplasarea de bănci moderne, echipamente de joacă pentru copii și de fitness, realizarea unui loc special pentru jocuri de masă, instalarea de drumuri pentru biciclete, iluminare publică.

De asemenea, vor fi implementate două lacuri de agrement (unul de 1.088 mp, celălalt de 548 mp), despărțite de o platformă pentru relaxare și odihnă, de pe care va putea fi admirată priveliștea. Parcul Feroviarilor va oferi astfel un nivel ridicat de atât de biodiversitate, deoarece toate amenajările menționate vor fi implementate, dar se va lua în calcul și obiective precum: protejarea naturii și a mediului înconjurător.

 

Noi alei pietonale, amfiteatre și platforme pentru odihnă vor fi amenajate

Lucrările de modernizare cuprind amenajarea străzii Parcul Feroviarilor, prin înlocuirea integrală a pavajului, a mobilierului urban și a sistemului de iluminat, precum și prin plantarea de arbori. Vor fi amenajate piste pentru biciclete și vor fi amplasate stații de alimentare pentru biciclete și trotinete electrice.

De asemenea, investiția propune reamenajarea malurilor râului Someșul Mic din dreptul Parcului Feroviarilor, prin amenajări de peisajere și aducerea de mai multă vegetație, mobilier urban și iluminare cu sistem LED.

Într-un final, obiectivul de investiții va cuprinde și realizarea a două pasarele pietonale destinate pietonilor și bicicliștilor, care vor face legătura cu parcul, dinspre strada Traian. Tot pe malurile Someșului Mic vor fi construite două amfiteatre de mici dimensiuni și două platforme pentru odihnă.

 

Parcul Feroviarilor reprezintă o istorie veche

Cum a apărut acest loc? Înainte de Revoluție, în Parcul Feroviarilor, al doilea ca suprafaţă din oraşul Cluj, în fiecare iarnă se amenaja Orăşelul Copiilor. De mulți ani însă, Parcul Feroviarilor a devenit o ruină, plina de buruieni, cu bănci rupte, cu şina de cale ferată acoperita de vegetaţie, dar și cu aparatele de joacă pentru copii distruse.

În 2010, parcul intrase în administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce fostul patron Pászkány Árpád a semnat o asociere cu CFR SA. Cu toate acestea, deși a fost promisă o investiție de 1,5 milioane de euro într-o bază sportivă cu terenuri cu gazon sintetic, dar și într-un spaţiu de joacă pentru copii, cu acces liber pentru public, s-a construit un singur teren de fotbal la final.

Parcul Feroviarilor se afla în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate (CFR), înainte de 1989 fiind în proprietatea Primăriei. Obiectivul a trecut din proprietatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor în proprietatea Primăriei municipiului Cluj-Napoca în iulie 2017, după numeroase solicitări făcute de Administrația Locală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here