FOTO: shorturl.at/gktM9

Benzile desenate și romanele grafice reprezintă un univers pe care cititorii îl explorează cu drag în întreaga lume. Dar cum rămâne cu România? Nu prea observăm mase de oameni care să fie adepții culturii benzilor desenate, nu-i așa?

Ce sunt benzile desenate? Cine le citește și de ce sunt ele importante?

Benzile desenate reprezintă un mijloc de comunicare pe clae grafică, alcătuit cu ajutorul imaginilor și casetelor de text, fiind destinate în special copiilor și tinerilor.

Benzile desenate au apărut în România în anul 1891. Prima bandă desenată a fost publicată în revista pentru copii Amicul Copiilor, următoarele fiind Pisica Spălată și Măseaua Babei.

Pagini colorate citite între pereți gri

După instaurarea regimului comunist în România, singurele benzi desenate care apăreau pe piață erau aduse din Franța, în urma unei înțelegeri cu comuniștii din Franța. Acestea erau Pif Gadget, care venea însoțită de o jucărie și Rahan, care la început a apărut în cadrul benzii desenate Pif Gadget, primind apoi o serie proprie.

Tot în perioada comunistă, Românii și-au creat propria bandă desenată S.F., Galbar. Era alternativa pentru Star Wars sau Star Trek din perioada comunistă, în care cititorii vedeau conceptul de lumi extraterestre populate de omuleți verzi și pistoale laser.

FOTO: https://www.radiooltenia.ro/pif-trecutul-vine-dupa-noi/

Golden Age-ul benzilor desenate românești și artiștii profesioniști

După căderea comunismului, în multe țări est-europene, tinerii artiști au început să publice din ce în ce mai multe benzi desenate, pe piață apărând o mulțime de titluri. Printre romanele grafice și benzile desenate românești publicate imediat după 1989 se numă: Carusel, Universul copiilor, Bucuria Copiilor și Start 2001.

FOTO: https://comicbookplus.com/?dlid=72941

https://www.motanov.ro/benzile-desenate-romanesti-dupa-89/

Autorii și ilustratorii cei mai îndrâgiți din Golden Ageul benzilor desenate românești sunt: Puiu Manu, Valentin Tănase, Sandu Florea și Nicolae Frânulescu. Acești oameni au colorat copilăria cenușie a multor persoane din perioada comunistă, maestrul Puiu Manu continuând să o facă și astăzi.

Acesta și-a început cariera în anul 1948, publicând prima bandă desenată în Scînteia Pionierului. De acolo a început totul, ajungând astăzi, la 92 de ani, să bucure copiii cu ilustrațiile sale despre Al Doilea Război Mondial, haiduci și multe altele.

Sandu Florea este un alt artist român, editor al revistei Carusel și un om care a sprijinit activitatea artiștilor tineri după 89. În anul 1968, publică prima sa bandă desenată Năzdrăvăniile lui Păcală, în revista Luminița.

După terminarea facultății, acesta este repartizat ca arhitect la Timișoara, unde începe să scrie primul BDSF românesc, Galbar. Din punct de vedere profesional, cel mai important capitol din cariera sa este colaborarea cu DC Comics, Florea ilustrând astefel numeroase albume de bandă desenată cu un renume mondial: Suicide Squad, Batman, Justice League etc.

Benzile desenate New Age din România (2010-prezent)

Anul 2010 a avut un impact major în industria benzilor desenate, atât pe plan internațional, cât și în România. La noi în țară ajung benzi desenate de la coloșii de afară, Marvel și DC Comics. Celebrii supereroi care au cucerit inimile celor mici din întreaga lume au ajuns acum și în mâinile copiilor din România.

Chiar dacă Spiderman, Batman sau Superman au invadat piața benzilor desenate, românii nu s-au lăsat mai prejos, în anul 2010 urmând să apară primul număr din Harap Alb continuă!, o bană desenată prin care se dorea continuarea basmului lui Ion Creangă.

Desenele și acțiunea este inspirată din benzile desenate de la Marvel și DC, însă personajele sunt pur românești. În paginile comic book-ului îi putem întâlni pe: Harap-Alb, Gerilă, Flămânzilă, Păsări-Lăți-Lungilă și multe alte personaje clasice din basmul original.

Au urmat revistele Abația, inspirată din romanul omonim al lui Dan Doboș, Terapie de basm, o serie care se inspiră din folclorul românesc și aduce referințe, către geografia României și Tinerețe fără bătrânețe, banda desenată care aduce un alt erou mitic, de data aceasta Făt-Frumos și îl plasează într-un univers post-apocaliptic.

FOTO: https://comicvine.gamespot.com/harap-alb-continua/4050-62167/

https://carturesti.ro/carte/tfb-revista-tinerete-fara-batranete-nr-1-263824

Lex Comics – banda desenată Marvel, tradusă și distribuită în România

În anul 2015, Hobby Store-ul din Iași, Lex Shop, a semnat un contract cu cei de la Marvel Comics prin care au acceptat să traducă și să vândă 4 serii de benzi desenate: Deadpool, Iron Man, Thor și The Amazing Spiderman. Seriile au avut un super succes, primele numere vânzându-se ca pâinea caldă.

Cei de la Lex Shop scoteau lunar un număr din fiecare serie, însă fanii trebuiau să fie vigilenți pentru a apuca să cumpere un număr. După apariția mai multor magazine de specialitate care aduceau benzi desenate din străinătate, industria românească a suferit un declin, iar astfel benzile desenate traduse de Lex Shop au încetat să mai apară după anul 2018.

Tinerii artiști care duc moștenirea mai departe

În ultimii ani, artiști grafici, grafferi și pictori au decis să se lanseze și în industria benzilor desenate. Un astfel de exemplu este Robert Obert, care a publicat în anul 2014 Profeția Urbană, o bandă desenată în care este reprezentat un univers post-apocaliptic, cu o atmosferă sumbră și personaje pe care acesta le picta pe clădireile din București.

Înre anii 2016 și 2018, Obert a publicat alte 4 benzi desenate după ce a văzut cât succes are banda sa desenată în România, acesta fiind unul dintre ultimii autori de benzi desenate din țară.

Carreffour și seria Marvel – Renașterea

Între 15 aprilie și 30 iulie 2021, Carreffour România pun la vânzare o serie de 10 benzi desenate din colecția Marvel. Supereroi precum Spiderman, Wolverine, Deadpool, Phoenix, Black Panther și mulți alții sunt prezenți în colecția Renașterea, disponibilă la Carreffour.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here