Pacienții care au asigurări de sănătate ar putea plăti o nouă taxă, propusă de Ministerul Sănătății. Taxa face parte din proiectul strategiei naționale de sănătate, propusă de minister în perioada 2023-2030. Acesta se află în dezbatere pe site-ul instituției.
Pacienții care vor să primească servicii medicale de la un medic anume vor plăti o taxă suplimentară, numită coplată, conform Ministerului Sănătății. Taxa va fi introdusă la început în anumite regiuni, printr-un program pilot.
Ministerul are în vizor mai multe proiecte precum informatizarea spitalelor și asigurarea unor servicii de urgență de către medicii de familie. Încă nu a fost inițiat un plan de realizare a acestor strategii, conform declarațiilor acestora.
„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, informează G4media.ro.
Tema introducerii acestei taxe se află încă în dezbatere, deoarece o mare parte din venitul brut al românilor se duce către plata asigurărilor sociale și medicale. Un alt aspect este că serviciile medicale oferite în instituțiile sanitare de stat au nevoie în continuare de îmbunătățiri.
Subiectul „coplății” a fost adus în discuție de ministerul Sănătății, în anul 2020. Prevederea urma să fie aplicată din 2021, dar în urma discuțiilor din comisiile de sănătate și a impactului public, aplicarea prevederii a fost amânată până la 1 aprilie 2025.
În urmă cu aproape zece ani, taxa începuse să fie aplicată din 1 aprilie 2013 și a fost stabilită de fiecare spital, prin Consiliul de Administraţie. Aceasta trebuia să se încadreze între 5 şi 10 lei și nu se aplica pentru internările de urgenţă, pentru internările pacienţilor cu boli cronice, nici în cazul copiilor de până la 18 ani, a gravidelor şi lauzelor, pensionarilor cu venituri sub 740 de lei şi pacienților cu grad de handicap.