educația Andy Varga

NU e treaba ta cum îmi educ eu copilul!

Și dacă îți spun că e? Dacă îți spun că mă afectează și mă interesează educația pe care i-o oferi copilului tău?

Cred că putem cădea de acord că meseria de părinte este cea mai grea, presupune o responsabilitate imensă…și e neplătită. Și nu cred că e o surpriză pentru nimeni că nu există părinți perfecți sau copii perfecți. Fiecare greșește și din greșeli învățăm.

Oare?

Ce se întâmplă când un părinte procedează într-un fel care poate nu e tocmai cel mai bun și vine X și îi sugerează o altă metodă, care ar putea da rezultatele dorite? X și-o ia pe coajă că și-a permis să intervină în educația copilului altuia. De ce? Pentru că mulți părinți nu înțeleg că datoria lor este să îl pregătească pe copil pentru viață, nu să îl țină într-o bulă și să îi formeze o imagine despre viață toată roz și plină de curcubee, că știm toți că nu e așa.

Pentru că suntem la capitolul educație, vă sugerez și să nu uitați de educația sexuală: Dacă îi explici pruncului tău ce e ăla prezervativ, nu-i distrugi copilăria!

Conform unor studii psihologice, gândirea critică a unui om se dezvoltă până pe la vârsta de 14 ani. Dacă tu ca părinte îi rezolvi toate problemele copilului tău, îl ții departe de toate lucrurile negative din lume și de tot ce consideri tu că reprezintă o amenințare pentru inocența lui, nu faci decât să îl determini să fie dependent de tine și, într-un mod foarte dur spus, să fie un prost atunci când va ajunge adult și membru cu drepturi și obligații depline într-o societate care nu e așa happy cum i-ai prezentat-o tu.

Nu spun că trebuie să îi bagi pe gât ce se întâmplă în lume și să știe din fașă de țigări, droguri, alcool și sex

Spun că trebuie să găsești momentul potrivit din timpul dezvoltării lui să îi explici că astfel de lucruri există. Să nu uităm că media de vârstă pentru accesul la tehnologie și internet este tot mai mică, deci își poate potoli setea de curiozitate și de pe net, dar habar n-ai pe ce site-uri intră și cum interpretează lucrurile prezentate de un străin. Iar faptul că îi pui tableta în mână ca să îl faci să tacă și să uite că plângea, doar îl împing și mai tare spre explorarea internetului fără cunoștința ta.

Așadar, dacă cineva vrea să îți facă o sugestie despre creșterea și educația copilului tău, poți la fel de bine să nu te răstești la el și să îl asculți, să vezi dacă nu e într-adevăr mai ușor și mai bine cum spune el.

Și ca să știți, în educația copilului intră și lucruri precum: „bătaia e ruptă din rai” și utilizarea agresivității pentru a-l învăța ce e bine și ce nu, de aici rezultând că știe de frică, nu neapărat a înțeles ce a greșit; să îi spui copilului tău (în special fetelor) că un băiat doar se joacă și probabil o place dacă o trage de păr sau o tachinează; să afirmi că „băieții vor fi băieți” dacă fac ceva ce fac în special băieții;

să îți înveți fata să nu se plimbe noaptea pe stradă și să se îmbrace până-n dinți, în loc să îți înveți băiatul cum să se comporte în preajma unei fete;

să îl împingi pe copil să fie cel mai bun la toate materiile și să aibă 10 pe linie (goana după note și zero interes pe ce a învățat de fapt); să îl „exploatezi” încercând să-l scoți cel mai bun la 3 sporturi și 5 instrumente, în loc să îl lași să ajungă la o anumită vârstă și să își aleagă el hobby-urile. Lista ar putea continua, dar mă gândesc că știți și voi că nu astea sunt toate și că absolut orice îi spuneți sau îl puneți să facă va avea un impact mai târziu.

Concluzia?

Mă interesează și mă privește cum îți educi copilul, pentru că tot adult va ajunge și gândirea lui va avea un impact asupra societății și mă va afecta pe mine sau pe oricine altcineva cu care va intra în contact.

Deci dacă îți spun să faci un lucru diferit, nu e pentru că n-am nimic mai bun de făcut, ci pentru că mă interesează ce valori lași în urmă. Dacă ajunge să-ți cheltuie banii pe droguri și alcool, vine la 14 ani „cu burta la gură”, se bate cu alții pe stradă pentru că nu-i convine ceva, sau dimpotrivă, ajunge preșul altora, fii sigur că nu e vina mea.

Sursa foto: Unsplash/@kj2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here