Sâmbătă, 11 mai, ora 10, a avut loc protestul pentru Pădurea Hoia-Baciu referitor la traficul auto care este în continuă creștere. Organizatorii protestului vor ca pădurea, respectiv pajiștile din apropiere să fie protejate și să reprezinte o oază de natură pentru clujeni.
Organizatorii au observat pietruirea drumului din Hoia-Baciu care va aduce mai mult trafic în zonă, lucru pe care nu îl vrea nimeni, acesta fiind un loc de liniște neatins încă de piața imobiliară. Acest drum este construit pe un deal instabil iar, deși drumul de pe strada Uliului este surpat, construirea unui drum pe o porțiune instabilă este un pericol.
Traseul parcurs
Traseul a început din Parcul Rozelor și a fost încheiat lângă Tăietura Turcului pentru a mai arunca o privire asupra Inelului Verde din Cluj. Acesta a mai evidențiat și drumurile contruite ilegal dar și importanța păstrării unui spațiu verde neatins de trafic cu vizita arborelui Robi, un arbore senior din Cuj cu peste 250 de ani vechime.
Măsurile cerute de organizatori
De asemenea, au anunțat în descrierea grupului de pe Facebook măsuri urgente pentru reglementarea traficului auto din zonă.
„Cerem primarului Boc să declare de urgență:
Bariere pentru trafic auto cu cartelă pentru rezidenți în timpul lucrărilor de reparare a drumului de pe str. Uliului.
Pădurea Hoia-Baciu declarată arie naturală în colaborare cu primăriile Florești și Baciu și cu mediul asociativ și universitățile clujene, parte din Inelul Verde Metropolitan.
Custozi și personal de pază pentru ca pădurea să fie protejată și cetățenii educați prin tururi ghidate.
Demersuri pe lângă guvern ale președintelui Asociației Municipiilor din România, primarul Emil Boc, ca pădurile metropolitane să capete statut de protecție în Codul Silvic și pentru crearea unei noi categorii de conservare, ariile naturale urbane protejate, în OUG 57/2007”
Astfel, este subliniată importanța conservării Pădurii Hoia-Baciu pentru sănătatea fizică și psihică a comunității din Cluj.
Sursă Foto: Radio Someș