Guvernul a propus ca taxele să fie reduse pentru salariul minim pe economie. Noua măsură sugestivă ar stimula crearea a noi locuri de muncă.

Guvernul ar vrea să facă un studiu pentru a vedea dacă ar fi rezonabil sau nu să reducă taxarea pe salariul minim. Ulterior acestui studiu, se va face un proiect-pilot în care angajații din anumite sectoare în care lucrează pe venitul minim pe economie să plătească taxe reduse. Aceasta este o propunere a noului Executiv din programul de guvernare făcut public astăzi.

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România spune care ar fi avantajele. „Este o măsură care ar stimula angajarea celor noi, adică ar stimula munca, per total este o măsură care poate fi luată în calcul. Noi am propus şi altfel de măsuri, cum ar fi legalizarea bacşişului, care ar rezolva o parte din problemele acestor oameni angajaţi pe salariul minim pe economie.”

Călin Ile, însă, susține că statul român nu are puterea de a realiza acest proiect: „Însă între voinţă şi putinţă, astăzi statul român nu-şi permite, nu are puterea. Cred că la ora asta economia românească nu-şi permite un astfel de proiect”.

Și Ionuț Dumitru, economist, susține părerea lui Călin Ile.

„După părerea mea, din perspectiva bugetului, nu există nicio posibilitate în momentul acesta de relaxări fiscale, adică de reduceri de taxe şi impozite. O neimpozitare a salariului minim are un impact bugetar uriaş. Dacă raportăm la toată economia, discutăm despre în jur de 5% din PIB”, a declarat Ionuţ Dumitru, analist financiar.

Din totalul de 5 milioane de angajați, 2 milioane au salariul minim pe economie, 2.350 de lei brut, 1.413 lei este salariul minim net, iar 937 de lei se duc la stat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here