Pe 30 octombrie a avut loc, în Brazilia, al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Luiz Inacio „Lula” Da Silva, fostul președinte al țării, fiind învingător într-o cursă strânsă, învingându-l pe actualul președinte, Jair Bolsonaro, informează BBC.

 

Lula Da Silva, liderul stângii braziliene, a obținut 50,83% din voturile valide, în timp ce liderul extremei drepte , Jair Bolsonaro, a câștigat 49,17%. Lula va depune jurământul la 1 ianuarie 2023.

 

Noul președinte al Braziliei, în vârstă de 77 de ani, va conduce din nou țara, asta după ce a mai fost președintele țării între 2003 și 2010 , fiind unul dintre cei mai carismatici lideri din America Latină, plecând de la conducerea țării cu o rată record de popularitate.

 

Pe 2 octombrie a avut loc primul tur al scrutinului prezidențial Brazilian, unde niciunul dintre cei doi candidați principali nu au reușit să obțină peste 50% din voturi, Lula obținând 48%, în timp ce Bolsonaro a obținut 43,9%. Totuși, între cele două tururi, actualul președinte Brazilian a reușit să recupereze teren.

 

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Brazilia s-a transformat într-un referendum asupra a două viziuni extrem de diferite pentru Brazilia, iar rezultatul strâns arată o divizare profundă a societății. Alegerile au avut loc în contextul unui climat politic tensionat și polarizat în Brazilia. Țara se confruntă în prezent cu o inflație ridicată, o creștere economică limitată și o sărăcie care se accentuează, informează CNN.

 

Multe persoane, inclusiv noul președinte ales al Braziliei, consideră faptul că Bolsonaro nu își va recunoaște înfrângerea din scrutinul prezidențial:

„Până în prezent, Bolsonaro nu m-a sunat pentru a recunoaște victoria mea și nu știu dacă mă va suna sau dacă se va declara învins”, a declarat Lula în fața zecilor de mii de susținători bucuroși care sărbătoreau victoria sa pe bulevardul Paulista din Sao Paulo.

Surse: Digi24 , BBC , CNN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here