Lucian Bode, ministrul de interne, a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca deoarece ”Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte”, conform G4Media.
Ministrul mai susține, intr-un punct de vedere oferit publicației G4Media, că a transmis o notificare UBB pentru a lămuri anumite aspecte de legalitate asupra procedurii de reanalizare a tezei sale de doctorat, notificare la care nu ar fi primit niciun răspuns.
Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit pentru pressone.ro, faptul că Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, într-o încercare de a bloca emiterea unui verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat, verdict care era previzibil în defavoarea ministrului de Interne.
Tot PressOne a dezvăluit, pe 24 noiembrie 2022, faptul că teza de doctorat a lui Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.
Punctul de vedere integral transmis de către Lucian Bode publicatiei G4Media:
”După cum știți, am manifestat, cu fiecare ocazie, deschidere totală față de solicitările venite din partea Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai referitoare la teza mea de doctorat.
Prin toate demersurile pe care le-am făcut până la acest moment, am urmărit un singur lucru: respectarea legii. Susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate, toate preluările fiind evidențiate prin indicarea acestui lucru în notele de subsol și în lista de referințe, conform regulilor de redactare în vigoare la data susținerii tezei.
Reiterez faptul că, în ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării.
Comisia de etică a UBB mi-a solicitat recent să prezint un punct de vedere asupra unui demers non-academic, fără relevanță științifică, însă, parcurgând conținutul acestuia, nu am identificat elemente concrete la care ar trebui să răspund sau pe care ar trebui să le justific.
Procedura la care faceți referire a presupus, de fapt, două demersuri distincte:
În primul rând, am transmis o notificare Universității Babeș-Bolyai pentru lămurirea câtorva aspecte de legalitate asupra procedurii de (re)analizare a tezei mele de doctorat, notificare la care nu am primit răspuns.
Următorul pas firesc a fost să adresez prin avocații care mă asistă în legătură cu această problemă o cerere în instanța de contencios administrativ, pentru a mă asigura că toate procedurile efectuate de Comisia de Etică sunt în deplină conformitate cu legea. Cu atât mai mult cu cât, conform legii, Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte.
Tot conform legii, acest ultim demers, al depunerii cererii în instanță, l-am inițiat la Tribunalul Sălaj, județul unde am domiciliul.
Așa cum am arătat cu alte ocazii, sunt hotărât să sprijin deplin orice demers al Universității Babeș-Bolyai, atâta vreme cât acesta se plasează în limitele legii și urmărește interese legitime.”
SURSĂ: G4Media