Sursă fotografie: Ziarul BURSA
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni, într-o conferință de presă, că evaluarea națională va râmăne în forma actuală în noile legi ale educației, liceele putând organiza, dacă doresc, concursuri de admitere la profilurile unde există concurență dovedită în ultimii ani, menționând și faptul că proporția locurilor care pot fi ocupate prin examen de admitere nu trebuie să depășească 60%.
Prima generație care ar da acest examen este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024, examenul începând să fie dat din 2027.
„Evaluarea naţională rămâne în formula de acum – probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă pentru cei care îl urmează în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani, dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs. Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs, liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru chimie-biologie pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv” a declarat Deca, într-o conferință care a avut loc luni, la sediul Ministerului Educației.
„Liceele vor anunţa cu un an înainte pentru ce profiluri vor organiza examen, pentru că competiţia demonstrată trebuie să fie competiţia în anii anteriori examenului, dar avem 4 ani să clarificăm şi metodologia şi procedura şi să facem şi pilotare, în aşa fel încât formula pe care o implementăm prin legislaţie secundară să adreseze toate îngrijorările pe care părinţii, profesorii, elevii le-ar avea”,a mai declarat Ligia Deca.
Ministrul a explicat că pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând repartizate computerizat.
„Din aceste 40%, prioritate pe 10% dintre acestea vor avea elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau elevii de etnie rromă”, a mai adăugat ministrul Educaţiei.
Sursă: Digi24