Sursă fotografie: YouTube

Orașul Cluj-Napoca a devenit un subiect de glumă la nivel național pentru chiriile absurde care apar pe piață, exemple fiind garsoniera de 11mp, cea cu patul deasupra băii sau cea cu toaletă lângă aragaz.

Recent, un propietar și-a expirmat frustrarea pentru că nu a reușit să își găsească cumpărător. Este vorba de o locuință din cartierul Mănăștur, pentru care este cerută suma de 2.050 euro metrul pătrat. Momentul ales pentru vânzare nu este cel mai prielnic, așa cum mulți cumpărători amână momemntul achiziției, în speranța că prețurile vor scădea.

Am un apartament de 2 camere în Mănăștur, pe care încerc să îl vând, însă nu este nimeni interesat. Prețul cerut pe mp este de aproximativ 2050 euro, iar apartamentul este decomandat, într-o stare decentă, adică cu renovări făcute în 2011, schimbat tot ce ține de stilul comunist (pus termopane, pus parchet din lemn, pus gresie și faianță bucătărie, mobilă de calitate la comandă, renovat gresie și faianță baie) adică nu e ceva de lux, ar necesita mici renovări, în mare parte zugrăveală, dar nu e nici ultima bombă rămasă la fel din comunism, ca să ne înțelegem. Am impresia că toată povestea asta imobiliară din Cluj e o fabulație, de fapt nu există cerere” spune postarea propietarului de pe Reddit.

Internauții care au văzut postarea au început un val de ironii la adresa propietarului, precum:

”Soluția e să crești prețul la peste 2500e/mp și să pui în titlu DE LUX”

”Trebuie sa scrii in titlu „OPORTUNITATE DE INVESTITIE PENTRU PRETENTIOSI” si sa maresti pretul la 2500 EUR/mp. Apoi scrie in descriere ca pe langa apartament o sa treaca coridorul albastru de mobilitate cu taxiuri zburatoare pe hidrogen aflat in faza de studiu de fezabilitate al studiului de fezabilitate. Asta ii atrage pe oamenii care vor o investitie adevarata cum e Clujul”.

”Păi, e 2023 și nu mai există aceeași cerere cum era odată. Oamenii nu vor să se îndatoreze la dobânzile de acum. Buba, dacă pot să-i zic așa, e ca deși cererea a scăzut simțitor, prețurile nu au scăzut, ci mai degrabă au stagnat, probabil din încăpățânarea unora de a nu reduce din preț. Consecința e una simpla – stai cu locuința nevândută și piața a ajuns la un impas”.

”Tu, la fel ca ceilalți vânzători, ai rămas cu prețurile dinainte de explozia dobânzilor. Și atunci rămâi cu el nevândut o vreme sau te decizi sa respecți „regulile” capitalismului și să reduci din preț și o să vezi lumea cum se înghesuie”.

”Ia coboară la 1500 pe m și zi câte cereri ai”.

”Concluzia evidentă e că prețul cerut e prea mare, dar știai asta”.

”La câte minute de metrou?”.

”Hai că te învăț eu cum să vinzi apartamentul ușor. Scade prețul la 1000e/mp și într-o oră ne vedem la notar”.

Îmi pare rău, dar răspunsul l-ai dat chiar tu, mai exact: Mănăștur, 2050 EUR / mp, bloc vechi, cel mai probabil fără garaj/ loc de parcare, ultima renovare 2011, necesită renovare, deci probabil cel puțin 15k EUR în plus. Decomandat, deci mă gândesc că e cu bucătărie închisă. Încearcă să reduci prețul la 1700-1800 EUR / mp. Și da, cererea e semnificativ mai redusă ca în urmă cu un an

Alt internaut i-a făcut un calcul din care reiese cât se va îndatora cel care va achiziționa acest apartament la prețul cerut de proprietar:

Ce suprafață are apartamentul? Să zicem că are 60 mp, adică vreo 120k pe el. Facem o simulare de credit: Dobândă fixă 7,59% p.a. Dobândă variabilă**8,70% p.a. ( Doamne ajută!) Rată lunară primii 5 ani: 3.577,05 lei  Venit minim vreo 12000 ron (fără alte credite) Trebuie să ai avans de vreo 20k. Notarul vreo 2k Fiind din 2011, îți mai trebuie vreo 10k să îi faci un refresh. Să nu ne uităm la termopane de 12 ani. În concluzie: Să cumperi acest apartament îți trebuie vreo 35k euro doar să faci credit. Excludem cheltuieli cu mobilat și utilat. Cu 35k pui în obligațiuni și scoți vreo 2k pe an din dobândă. Chiria pentru un apartament similar cât e?”, a transmis cel care a comentat.

Sursă: Știri De Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here