Consiliul Județean Cluj, prin intermediul Companiei de Apă „Someș”, a semnat un contract de finanțare esențial pentru continuarea și finalizarea proiectelor de infrastructură de apă și canalizare din județele Cluj și Sălaj. Proiectul este evaluat la 625.767.332,91 lei (aproximativ 131 milioane de euro), fără TVA.

Din această sumă, 92,18% sunt fonduri nerambursabile, cu surse din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene (85%), bugetul de stat (13%) și bugetele locale (2%). Restul de 7,82% necesar cofinanțării va fi acoperit printr-un credit obținut de Compania de Apă „Someș”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a subliniat: „Proiectul nostru continuă cu scopul de a oferi cele mai bune condiții locuitorilor județului Cluj. Cu ajutorul fondurilor europene, vom finaliza ambițiosul program de investiții în infrastructura de apă și canalizare. Economiile realizate din bugetul județean vor fi direcționate către noi investiții în beneficiul clujenilor. Ne dorim ca toți locuitorii, fie că trăiesc în orașe sau sate, să beneficieze de condiții moderne și civilizate de trai.”

Obiectivele Programului de Dezvoltare Durabilă

Programul de Dezvoltare Durabilă, activ pentru perioada 2021-2027, continuă și finalizează investițiile cofinanțate de Uniunea Europeană și inițiate de Compania de Apă „Someș” prin Programul Operațional Infrastructură Mare, având o valoare de peste 404 milioane de euro.

Noul program de investiții are ca obiectiv îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Cluj și Sălaj, prin extinderea și modernizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă controlată microbiologic, în condiții sigure și de protecție a sănătății în localitățile cu peste 50 de locuitori. De asemenea, se urmărește asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 de persoane, conform standardelor europene privind calitatea apei și epurarea apelor uzate.

Sursă foto: Transilvania Business

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here