Angajații din sistemul de învățământ pot întâmpina întârzieri ale salariului în această lună. Pentru ca salariile să nu aibă decalări, programul acestora trebuia livrat miercuri.

Ministerul Educației nu a trimis în timp util kit-ul de actualizare a programului de calcul al salariilor. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, cer în mod public explicațiile ministerului față de situație și cei vinovați de aceasta. Cele două federații reprezintă interesele și drepturile celor 300.000 de salariați în învățământ. 

„Este inadmisibil ca până astăzi, 8 februarie, unităților de învățământ să nu li se livreze programul de salarizare. Din informațiile primite, secretarele și contabilele spun că este puțin probabil să reușească să facă toate calculele pentru ca salariile să fie plătite la timp, pe 14 februarie, așa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare dată, prima versiune transmisă avea erori. Nu ne interesează că Ministerul Educației a fost în negocieri pentru prelungirea contractului cu firma care livrează programul, ne interesează doar ca angajații din sistem să-și ia salariile la timp. Cei mai mulți dintre salariați au împrumuturi, facturi de plată și alte cheltuieli, iar această întârziere le creează probleme în relația cu terții”, declară sindicaliștii în cel mai recent comunicat. 

Federațiile critică software-ul Ministerului Educației și pun accent pe dezvoltarea optimă a acestuia. Cer și ca contractul cu firma care livrează programul de salarizare să fie publicat.

Majorările salariaților din învățământ

Conform Edupedu.ro, profesorii vor primi în luna februarie 3-8.5%, pentru salariul din ianuarie. Personalul didactic va avea creșteri cu 10%. Cei aflați în funcții de conducere nu vor primi majorare conform legii, deoarece sunt deja la maximum. 

„Cerem Ministerului Educației să publice acest contract și să precizeze cât a plătit în ultimii 10 ani firmei care a realizat și asigură mentenanța EDUSAL. De asemenea, considerăm că este necesar ca Ministerul Educației să dezvolte propriul soft pentru calculul și plata salariilor pentru ca astfel de întârzieri să fie evitate. În plus, solicităm ca persoanele care se fac responsabile pentru această întârziere să fie trase la răspundere. Menționăm că nu este prima dată când modificările aduse aplicației EDUSAL sunt trimise cu întârziere sau cu erori de calcul. De fiecare dată, colegii din unitățile de învățământ, care se ocupă de plata salariilor;  sunt obligați să stea peste program sau să lucreze de acasă, în timpul liber. Cu toate acestea, orele suplimentare nu sunt plătite.”

 

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here