Cutremurele din Gorj continuă, de data aceasta cu unul de magnitudinea de 4,3, produs la o adâncime de 8,7 kilometri. Seismul este o replică a celui de marți, de 5,7.
Vineri, la ora 11:11, în județul Gorj, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,3, la o adâncime de 8,7 km. Este cea mai puternică replică a seismului de marți, fiind calificat drept „mediu” de Institutul pentru Fizica Pământului. În aceeași dimineață s-a produs o replică mai slabă a acestuia, cu magnitudinea de 2,4.
Cutremurul s-a produs la 106km N-V de Craiova, 112km S-V de Sibiu, 143km V de Pitesti, 161km S-E de Timisoara, 181km S-E de Arad, 186km S de Cluj-Napoca, 205km V de Brasov, 210km E de Belgrade, 214km E de Zemun, 221km N-E de Nis.
INCDPF a trimis specialiști în zonă pentru montarea a 3 stații seismice și 5 stații GPS, pentru a analiza procesul de desfășurare a cutremurelor și a efectelor sale. Aceste stații seismice pot înregistra cutremure de diferite de magnitudini și pot estima și pagubele din zonă. Stațiile GPS vor înregistra deformările de crustă ce ar avea loc.
Aceste cutremure au dus la înființarea în țară a unui grup de lucru. El are scopul de a se ocupa de prevenirea, pregătirea și răspunsul în situații de urgență.
Ciucă va îndruma echipa de lucru
Coordonarea grupului interinstituțional va fi făcută de prim-ministrul Nicolae Ciucă: „Important este ca partea practică, prin care punem în aplicare acest plan de acțiune să se întâmple. De aceea am considerat necesar şi consider în continuare că este nevoie ca toate instituţiile statului, pornind de la fiecare minister în parte, la celelalte instituţii care au responsabilităţi, să intensifice întreaga activitate. Ca aceasta să nu se desfăşoare oricum, ea va fi coordonată de la nivelul premierului şi în felul acesta se va constitui, cel mai târziu mâine, acest grup de lucru interinstituţional […]”
Sursă: monitorulcj.ro