Celebra fabrică de pantofi Clujana și-a oprit producția, închizându-și porțile, din cauza datoriilor acumulate. Fabrica riscă falimentul până la sfârșitul anului, scrie Ziua de Cluj.

 

 

În anul 2018, Clujana a fost cumpărată de către Consiliul Județean Cluj, pentru a scăpa fabrica de insolvență. Din 2018 până în prezent, fabrica a revenit pe linia de plutire, așa cum în 2019, veniturile provenite din vânzarea produselor au crescut cu 136% față de anul precedent, Clujana S.A. obținând o cifră de afaceri de 1.847.754 milioane lei.

 

„Noi nu suntem proprietarii fabricii. Am primit pe vremea acelei privatizări de la Fondul Proprietatea în custodie niște acțiuni Clujana. Nu suntem acționari majoritari, practic nu suntem proprietari, Statul în ansamblu este acționar. Practic, Statul prin Ministerul Finanțelor Publice este acționar, noi avem doar dreptul de proprietate asupra clădirilor, fabrica în sine a rămas una în regim privat, a funcționat după regulile economiei de piață”, declară Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, pentru Ziua de Cluj.

 

Fabrica Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub numele de ” Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După Primul Război Mondial (1914-1918), devine societate pe acțiuni, schimbându-și numele în „Dermata” și devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din țară.

 

În 1948, guvernul comunist naționalizează fabrica și o redenumește „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, ulterior „Fabrica de Pielărie și Încălțăminte Cluj” , ca într-un final să aibă denumirea de „Clujana S.A.”. În anii 80′ , fabrica era cea mai mare fabrică de încălțăminte din estul Europei, având 11.000 de angajați, cu secții de tăbăcărie, fabrici de tălpi, încălțăminte și articole din cauciuc.

 

După revoluția din 89′, s-au încercat mai multe variante pentru a salva fabrica, toate fiind fără succes.

Sursa: Ziua de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here